FÖLLINGE (SGT) I Föllinge står det en liten diskret skylt med orden ”Föllingeslöjd”. Kör man in mot den, hamnar man på en intressant gårdsplan. Till höger finns den välfyllda affären med samma namn. I huset till vänster, det gamla hotellet, erbjuder Maria Abrahamsson sedan någon månad tillbaka luncher, kafé och snart även både boende och ”kakeria”.
Den dagen tidningen kommer på besök arbetar Solbritt Eriksson i slöjdaffären. Hon bor i Ottsjön och är ordförande i den ideella föreningen Föllingeslöjd.
– Jag tycker om hantverk, dessutom är jag pensionär och tycker det är kul att komma ut lite, förklarar hon glatt.
Hon berättar att föreningen har runt 200 medlemmar idag och ett femtontal aktiva medlemmar som turas om att stå i butiken. Det gör att den kan vara öppen sex dagar i veckan. Alla arbetar ideellt.
Affären har flera olika rum, med allt från garn och sybehör till presentartiklar och konsthantverk som textil, keramik, trådslöjd, sameslöjd och mycket mer. Det är både nytänkande, som till exempel lampor med skärmar av rivjärn, och mer traditionella saker.
En del av produkterna säljs på kommission, sammanlagt har man ett femtiotal kommissionärer runt om i bygden. Och Föllingeslöjd klarar sig fint:
– Ja, vi går runt, det känns bra. I och med att alla arbetar ideellt, är det bara värme, el och eventuella renoveringar som behöver täckas. Under pandemin förra vintern sålde vi exempelvis väldigt mycket garner.
Föllingeslöjd fyller snart 60 år. Denna ideella förening grundades 1963 och hette då ”Samarbetsföreningen för hemslöjd och hantverk inom Föllinge, Laxsjö och Hotagen”. Föreningens namn blev Samarbetsföreningen LHF. Sedan 1969 heter de istället Föllingeslöjd, året efter blev de en ekonomisk förening. Samma år,
1970, kom föreningens absoluta storsäljare genom tiderna: ”Blixtslipsen”. Det var medlemmen Eva Sundin som skapade en handvävd slips, med ett blixtlås på längden så att den gick att öppna och stänga. Denna annorlunda slips blev en enorm succé: nu slapp man ju ha bekymmer med att försöka knyta slipsen. När den lanserades på en mässa i Stockholm väckte den stor uppmärksamhet. Ett tjugotal kvinnor kom att arbeta med produktionen av Blixtslipsen under storhetstiden på 1970-talet och Eva Lundin sökte patent på den. Beställningar på exempelvis 50 000 Blixtslipsar rullade in från länder som Kina, USA…
Man sålde även mycket sydda och vävda kläder och andra textilier. På övervåningen står fortfarande ett tiotal vävstolar. Hit kommer folk och väver på eftermiddagar och på kvällar. Det finns också en quiltgrupp om syr olika former av lapptäcksarbeten.
Tvärs över gårdsplanen förbereder Maria Abrahamsson som bäst lunchen. Det var den första september som denna Vänersborgsbördiga 45-åring köpte det som i folkmun kallas för ”gamla hotellet”.
Byggnaden drevs som hotell från början på 1900-talet fram till år 1990, sedan har den mest stått oanvänd. När Maria köpte den i höstas, hade den stått öde i några år och varit till salu i ett år. En hel del möblemang fanns dock kvar och den äkta, stämningsfulla hotellkänslan är tydlig i huset.
– Jag ville göra en stor förändring i livet och detta passade bra, förklarar Maria, som lämpligt nog också är utbildad kock.
– Det är en gammal dröm som äntligen går i uppfyllelse!
Utan att känna en enda människa i Föllinge, flyttade hon upp med två av sina fyra barn. De bor nu i en avdelning i huset. Men helt okänt var Jämtland minsann inte för henne: mamma Lena kommer från Stugun och Maria har alltid haft stor kärlek till Jämtland.
Fyra rum på övervåningen ska bli bed & breakfast framöver, när väl alla olika tillstånd från kommunen är klara.
Maria stortrivs och tycker att det roligaste med flytten och uppstarten har varit alla möten med olika människor. Och trots att hon inte hunnit sätta upp skyltar eller annonsera, ringer telefonen redan väldigt mycket.
Så småningom ska det även bli ”kakeria”. Maria förklarar vad detta är:
– Förutom att fika, kan man även köpa med sig påsar hem med hembakade kakor.
Lotte Mjöberg