ALANÄS (SG) En ny förening har bildats för att förvalta och visa upp de skansar som finns i Alanäs, Storån, Sjulsåsen och Fågelberget i Strömsunds kommun. Här finns kulturarvsskatter som namnteckningar från soldater under de tidigare beredskapsåren.
När Göran Norman som lillpojk var på besök hemma hos sin mormor och morfars gård i Alanäset anade kanske ingen att han, 70 år senare skulle återvända för att förvalta de skansar som beredskapstiden efterlämnat.
– Jag satt som 10-åring och pratade med mormor vid spisen, och hon berättade om alla dessa militärer som var förlagda vid byn. Det gjorde starkt intryck på en 10-åring, minns Göran.
Göran blev nyfiken och började leta var militärerna kunde ha hållit till. Han var och smög vid skansen i Alanäset, men tog sig inte förbi taggtråden.
– Så det fastnade i huvudet på mig.
När Göran gick i pension köpte han ett torp precis invid den gamla skansen. Men spåren efter den var igen grävd av militären redan 1955.
– Jag satt på riksarkivet och kollade var allt fanns, det stora bergrummet, bunkrarna, kanongaraget, säger Göran.
Nu har han varit engagerad i 15 år, först som projektledare inom Alanäs byförening där man utvecklade verksamheten Skansen Alanäs till att lyfta fram tre skansar till i Storån, Sjulsåsen och Fågelberget.
– De har lite olika innehåll. Sjulsåsen är den största och den som är mest lättillgänglig. I Storån finns vägspärren kvar som de använde under den här tiden, där finns också ett jättestort skyddsrum, berättar Göran.
I början på maj antogs den nya föreningen Vildmarksvägens Skansar, där Göran är ordförande. Föreningen har sökt medel för att gräva ut ytterligare bunkrar, rusta upp kulturstigarna som går genom skansarna, sätta upp informationsskyltar.
– Det finns outnyttjad potential i de andra tre skansarna, säger Göran.
– I en av bunkrarna som vi grävde fram i fjol i Sjulsåsen hittade vi namnteckningar från killar som var soldater under beredskapsåren. Det är verkligen kulturarv.
Planerna inför sommaren är många då man skulle vilja få till fler grävningar samt besökare till bunkerturer.
– Vi ska försöka få studiegrupper med pensionärer, säger Göran.
– Tidigare har skolelever besökt oss, och det vill vi absolut anordna även i år.
Under Alanäsets kulturdag 16 juli, samt efterföljande dag, ger Göran guidade turer vid skansen.
– Då hoppas jag att hemvärnet kan komma och ge oss en demonstration, och att Jämtlands fältartilleri kan skjuta saluter med kanoner, säger Göran och fortsätter:
– I förvaltningen ingår att visa upp skansarna, så att folk kan se hur de är uppbyggda och vad de innehöll. Det är ett stycke lokal nutidshistoria som har blivit högaktuellt nu i dessa tider med oro i världen.
Anna Westerberg