HÅXÅS (SGT) Att driva ett bisamhälle är ett rent hantverk. Flera gånger varje säsong ska kuporna hos Håxås honung skattas på sitt innehåll. Ramarna ska skrapas, honungen ska slungas. Den ska tappas upp och burkarna ska få etiketter. 500 kilo honung blev resultatet förra året. Än så länge är det svårt att veta hur det blir i år. Varmperioden kom lite för tidigt, säger Gunilla Fjellström, huvudansvarig för biodlingen uppe på höjden ovanför Hammerdal.
– Vi har 21 samhällen och det är lagom. Det är ett tungt hantverk, säger maken Svante Fjellström som främst svarar för tillverkningen av ramar till bikuporna.
– Första året var det mer som en hobby, det var 2009, och vi hade bara några få kupor. Vi hade båda heltidsjobb och tog hand om arbetet med honung efter jobbet. När det var fint väder ville man ju hellre åka hem och jobba med bina, säger Gunilla som berättar med påtaglig stolthet och glädje om arbetet.
– Vi hade en bi-inkomst. Nu när jag blir pensionär kan jag jobba mera, skojar Svante.
Kuporna finns runt om i trakten. En gång i veckan far paret runt för att titta till kuporna så att det inte finns konkurrens med en extra bidrottning som kan åstadkomma svärmning. Runt om kuporna uppe i ett skogsparti har elstängsel satts upp för att hålla björnen borta. Det är inte det enda hotet. Varje vår och höst måste det tas prov efter varroakvalster. För en biodlare är det många regler och förordningar att förhålla sig till. Länsstyrelse är tillsynsmyndighet. Mycket information finns på Jordbruksverkets hemsida. Det är nog bara en tidsfråga innan vi får kvalster hit. Det kan vara någon som inte känner till hur man måste tänka, och vilka regler som gäller, så köper man bin som inte är ok, säger Gunilla.
– Vi har nordiska bin i våra bisamhällen. En del samhällen kan ha ett hetare humör och räds inte kallare väder. Ett perfekt biår blommar sälgen, sedan lockar tussilago och maskrosor innan det blir ett glapp tills vitklöver och rallarrosor blommar. Det verkar som om bina inte är intresserade av älgört, säger Gunilla Fjellström.
– Egentligen gillar jag inte honung att konsumera direkt, erkänner hon men delar med sig av ett recept på tomater och honung. (Se recept nedan.)
– Det är jättegott! Jag gör också något som inte är så vanligt, jag ympar honungen. Jag tar en tredjedel av fjolårets honung och blandar med två tredjedelar nyslungad som jag sedan rör flera gånger om dagen. Det förvaras sedan i kylen och det tar cirka tre dagar. Sockermolekylerna slås sönder och det blir som en seg kolasmet och blir enklare när jag tappar upp. Jag tillsätter cirka tre procent till den slungade honungen, rör om och sen är det klart att tappa upp på burkar, berättar Gunilla.
40–50 000 bin i varje samhälle kräver omsorg. Allt jobb börjar i slutet av april då lådorna städas, och i maj kollar de att det finns en fungerande drottning, om det finns ägg och yngel.
– Finns det arbetsbin då är det en bra drottning, konstaterar Gunilla.
Sedan tar annat arbete vid. När maskrosorna blommar då är det dags att lägga på spärrgaller så att drottningen inte tar sig in, skattlådan ska på plats och honungen börjar tillverkas av flitiga bin. Första skattningen sker i juli och upphör kring 1 augusti. Före älgjakten är det tid att utfodra med 16 kilo 60-procentig sockerlösning per samhälle, sedan är det lugnt till mars. Om biodlaren producerar under 1000 kg/år är det en hobbyodling, därefter blir det andra regler. Honung verkar bra för mycket. En biprodukt är att använda restprodukterna från bikuporna till tass-salva och tjärsalva som Gunilla också gör i ordning till hugade kunder. Men ännu mer kan honung användas till.
– Honungen är antibakteriell, och jag hade på honung på ett svårläkt sår. Det hjälpte, berättar Svante.
– Att arbeta med bin är fascinerande! Ett normalår blir det 50-60 kg per samhälle. Det är roligt att vi också får sälja till ICA-butiken i Hammerdal och att det finns lokalproducerad honung där!
Sälg, maskrosor, äppelblom, rallarros, vitklöver – det blommar för bina på Håxås!
Inger Kraft Etzler
Gunillas läckerhet:
Delade tomater
1 msk olja, gärna oliv
Salt och vitpeppar
Färsk basilika och vitlök
Ca 1 msk honung, värm den lite så blir det lättare att ringla över.
Ugn 200 grader en halvtimme–trekvart.