BACKE (SGT) Det kokar i Backe. Strömsunds kommun avslutar samarbetet med föreningen RSMH, som driver det kommunala köket. Kontraktsbrott anges som orsak.
– Ett svepskäl. de vill ha bort köket härifrån, säger Tore Hansson på RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa).
Backeborna har under flera år fört en kamp för att få behålla det kommunala köket. Hotet om en flytt till Hoting – en linje som kommunen förespråkat – har varit ständigt närvarande.
Föreningen RSMH vann dock den upphandling som gjordes 2021 och har sedan augusti det året levererat mat till äldreomsorgen, förskolan och skolan.
– Det är tre avdelningar på sjukhemmet som får 30 portioner varje dag. Skolan får 120 portioner, förskolan ett 50-tal portioner och fritids får 25 frukostar, säger Tore Hansson.
Avtalet skrevs på två år med möjlighet till förlängning.
Men på ett möte den 2 februari gjorde Strömsunds kommun klart att det kommunala köket ska försvinna från Backe.
Anledningen som anges är kontraktsbrott.
– Det är ett ständigt krigande. Det här har varit en nagel i ögat på kommunen ända sedan vi vann upphandlingen. Nu säger man att vi har brutit mot kontraktet för att vi inte har använt beställningsportalen Mashie, säger Tore Hansson.
Varför har ni inte gjort det då?
– Det har varit för krångligt för personalen. De har sagt ifrån. Jag hade från början inget stöd i hur man skulle gå tillväga för att använda den här portalen. Kommunen hade ju kunnat komma hit och hjälpt oss, säger Hansson.
Beställningarna har i stället gjorts över telefon.
– Det har varit enklare. Jag fattar inte varför det skulle vara ett problem för kommunen. De har ju inte lidit någon skada. I stället är det så att vi gör maten två miljoner kronor billigare för Strömsunds kommun – varje år.
Det Tore Hansson hänvisar till är upphandlingen 2021. Två anbud lämnades in. Ett från Strömsunds kommun och ett från RSMH.
Strömsunds kommun räknade med en kostnad på 16 800 kronor per dag och RSMH räknade på 9 700 kronor per dag.
Beslutet att inte förlänga avtalet med RSMH har mötts av stor ilska i Backe. Det handlar dels om förlorade jobb. På RSMH jobbar idag femton personer, varav sju personer i köket.
– Folk är alldeles tokiga på byn. Det är bara att hoppas att kommunen kan ta sitt förnuft tillfånga, säger Tore Hansson.
Gudrun Öjbrandt är chef för vård- och omsorgsförvaltningen och var med på det möte där RSMH meddelades att avtalet inte skulle förlängas.
– Hade vi velat förlänga det här avtalet så skulle vi ha varslat om det ett halvår innan det upphör. Det är därför det här sker nu. Vi vill göra RSMH medvetna om att avtalet inte kommer att förlängas.
Varför vill ni inte förlänga avtalet?
– Vi måste ha en likvärdig verksamhet i hela kommunen där matens näringsinnehåll tydligt framgår så att vi kan ta fram de uppgifterna själva.
Det handlar om beställningsportalen?
– Ja, det står tydligt angivet i avtalet att RSMH ska använda den här tjänsten.
RSMH menar att tjänsten är krånglig. Hade ni inte kunnat hjälpa föreningen att komma i gång med det här?
– Man kan ha synpunkter på olika delar i det här. Men som leverantör behöver man självständigt hantera de delar som ingår i det avtal man har åtagit sig. Sedan vill vi såklart ha ett samarbete med alla leverantörer, men vi upplever att det inte har fungerat i det här fallet. Vi har flera gånger tagit kontakt och påtalat att RSMH måste komma i gång med den här tjänsten.
Har ni lidit skada av att de inte har använt tjänsten?
– Det handlar inte om det. Ingår man ett avtal, så ska man uppfylla det i alla dess delar. Vi kan inte ha en kostverksamhet, där det inte fungerar på det sätt att vi har tänkt oss.
Det här upplevs av RSMH som ett svepskäl för att flytta verksamheten till Hoting. Kommentar?
– Jag har ingen kommentar till det.
Simon Gunnholt