JUNSELE (SGT) Bin och pollinering hör ihop och nu ska ett företag i Junsele se till att biodlare genom digital teknik och en uppkopplad bikupa får det lättare övervaka livet i kupan.
Kjell Perman, utflyttad och snart inflyttad Junselebo, med företaget Nordic Beehive bygger ”Polarkupan” i tätt samarbete med Beelab som levererar tekniken.
– Jag har lämnat mitt gamla jobb som handlade om datautveckling, och arbetar nu med hållbarhet i olika aspekter. Jag vill förstå hela sambandet mellan bin och pollinering och ta tillvara kunskap från min pappa och de gamla här i Junsele som sysslade med biodling. Jag kombinerar gammal kunskap med ny teknik, berättar Kjell Perman som har sin verkstad i industriområdet i Junsele.
Ett helt annat projekt speglar Kjell Permans intresse för insekter, fjärilar och pollinering. För några år sedan påbörjade han ett samarbete med Junsele Djurpark och forskare från universitet i Sverige och utomlands. Norrlands inlands pollineringspark är nu under fortsatt uppbyggnad.
– Det handlar om hållbarhet och jag har blivit så kallad certifierad hållbarhetsarkitekt. Men det är faktiskt lite komiskt att jag själv är superallergisk mot allt, skrattar Kjell som har en försäkring i form av en spruta med motgift i fickan.
Bin är en av de största pollinatörerna. Den nya tekniken ska användas för att mäta luftfuktigheten, ljudavvikelser, vikten på bina och se om någon i bisamhället blir sjuk därinne och förhoppningsvis också kunna förutse om det är svärmning på gång.
– Jag bygger bikuporna av restmaterial, vilket gör bikuporna miljövänliga och bidrar med något positivt för klimatet, säger Kjell och tillägger att arbetet och intresset för pollinering egentligen är ett omöjligt uppdrag. Det är ett livslångt projekt som är viktigt för hela ekosystemet. Min dröm är att fortsätta att investera i naturen, säger Kjell.
Arton Polarkupor är klara för leverans och ska gå till biodlare från Norrbotten ner till Skåne. Beelab har fått bidrag från Jordbruksverket med 600 000 kronor för utveckling av digital teknik, Nordic Beehive och Kjell Perman bygger sedan ”Polarkupan” som utrustas med här tekniken. Polarkupan är vinterbonad och klädd med plåt och en sandwichkonstruktion. En av de första som får en digitaliserad bikupa är Anders Wännström. Han har åtta kupor/ samhällen utplacerade på Frösön.
– Hela mänskligheten står och faller med våra pollinerande insekter. Det här med digitaliseringen av en kupa är väldigt intressant, säger Anders Wännström, vice ordförande i Storsjöbygdens biodlarförening.
– Nu kommer jag att flytta ramar till den nya ”bostaden” som kommer att vara knökfull med elektronik. Det blir intressant med det här experimenten och vi får se om det ska gå att se om svärmning är på gång, säger Anders.
– Bina gör som pingvinerna och går ihop i ett klot för att hålla sig varma, och i mitten ligger drottningen. Det är snart dags för drottningen att lägga ägg och bina måste höja temperaturen i kupan vilket larverna kräver. Att ta hand om sina bisamhällen är ett hantverk. Man är där och tittar, undersöker och försöker förstå och ligga steget före, säger Anders Wännström.
Inger Kraft Etzler.