Dunderklumpen 50 år firades med utställning på Öhn

I år firar filmen Dunderklumpen 50 år, en klassisk svensk och för den tiden unik film som hade sin världspremiär i Strömsund 1974. För att fira detta anordnade Beppe Wolgers dotter, Camilla Wolgers, tillsammans med Öhns byalag en fyra dagar lång utställning på Öhns gamla byskola.

Hundratals besökare besökte utställningen för att se unika föremål som Beppe Wolgers första anteckningar, bilder och föremål från inspelningen, mängder av tidningsurklipp, Enögas cykel, originaldockorna som användes under inspelningen och mycket mer.

– Det har gått i vågor, ibland har det nästan varit trångt här, berättar Camilla Wolgers för Strömsunds Gratistidnings utsände, på utställningens sista dag.

För att förstå filmens betydelse och arv, måste vi backa till 1969 då Beppe Wolgers gav ut boken Förtrollningar, via Hasse & Tages barnboksförlag. Boken introducerade karaktärer som Beppe, Mats, Enöga, Blomhåret och Elvira Fattigan. Små trolliknande figurer med mänskliga drag, vilka blev grunden till filmen Dunderklumpen.

Filmen, som är ett verk av Beppe Wolgers och animatören Per Åhlin var för den tiden en unik blandning av animation och ”vanlig” film med musik av Toots Thielemans. Filmens tema, att vänskap och gemenskap är viktigare än jakten på prylar och pengar, är fortfarande ett viktigt budskap. Beppe Wolgers skrev manus i form av ett synops, ett utkast med korta noteringar till handlingsförloppet och spelade själv en av huvudrollerna tillsammans med sin son Jens.

Det tog fyra år av inspelningar, cirka 200 000 teckningar och avancerad redigering, för att färdigställa Dunderklumpen, som blandade animationer från Skåne och film från ett 20-tal olika platser i Strömsunds kommun, sammanvävt med avancerad teknik i London. Trots avsaknaden av ett riktigt manus, vilket ofta tvingade Per Åhlin att improvisera, hade filmen världspremiär den 26 september 1974 på Sagabiografen i Strömsund. I samband med premiären, avtäcktes också en 6 meter hög och 65 ton tung betongstaty föreställande Jätten Jorm.

– Pappa hade som krav att filmen skulle ha världspremiär i Strömsund och att alla skolelever skulle få ledigt under invigningen berättar Camilla.

Under utställningens sista dag besökte Åke Ljusberg, dåvarande turistchef i Strömsund, utställningen på Öhn och delade minnen från tiden för filmens premiär. Han berättade om hur hans tjänst innefattade arbetet med att marknadsföra Strömsund som ”Dunderklumpslandet”, vilket inkluderade bygget av Jätten Jorm-statyn. Det var en del kritik då statyn kostade 55 000 kronor plus moms att uppföra. Filmen och statyn lockade både svenska och utländska turister till kommunen för många år framöver och försäljning av Dunderklumpen-souvenirer översteg snart kostnaden för statyn.

– Bara första året sålde vi Dunderklumpen-souvenirer för 250 000 kronor och då tystnade också de flesta kritiker, berättar Åke.

Camilla Wolgers uttryckte stor tacksamhet för Åkes arbete under sin tid som turistchef och arbetet med att bevara Dunderklumpens historia, inklusive urklippsboken med tidningsartiklar från filmens första år.

– Det är en skatt, säger Camilla med ett leende.

Utställningen på Öhn blev en nostalgisk resa för många besökare och ett bevis på att Dunderklumpen fortfarande har en speciell plats i hjärtat hos både gamla och unga.

För den som vill läsa mer om Dunderklumpen, karaktärer, inspelningsplatser, mm, så går det att göra på Strömsund kommuns hemsida. https://www.stromsund.se/5763.html

Text & foto: Sten Strömgren