Hotingtravet – En travfest för alla

Trots sin blygsamma storlek på 800 meter, en av de minsta banorna i Sverige, lockar Hotingtravet årligen en stor publik under sin intensiva sommarvecka.

Denna unika travupplevelse, som omfattar tre tävlingsdagar, dans och andra aktiviteter, bjuder på en gemytlig atmosfär ute på vackra Andersnäset.

En vecka full av aktiviteter

Årets travvecka, som pågick mellan 6 och 12 juli, bjöd på en rad olika aktiviteter utöver de tre stora travtävlingarna. Det anordnades flera dans- och pubkvällar, öppen hembygdsgård, nostalgiafton och två större middagar för hästägare och funktionärer, med 150 deltagare vardera, vittnar om den starka sammanhållningen och uppskattningen för alla som bidrar till evenemanget.

Hotings IF ansvarade för entré, parkering och korvförsäljning, vilket är deras största inkomstkälla under året. Hembygdsföreningen skötte serveringen för sponsorer, medan restaurang Fjällsikten och Anki Wallin såg till att mat och dryck flödade i logen och på stallbacken. Sven-Olov Lindman uttryckte stor tillfredsställelse med veckan och den positiva feedbacken från kuskar, besökare och funktionärer.

En familjär atmosfär

Hotingtravet invigdes den 12 augusti 1967 och drivs av Västra Ångermanlands Travsällskap. Sven-Olov Lindman, som varit engagerad sedan starten har myntat begreppet “Vi som deltar i veckan”, vilket inkluderar alla närvarande, från besökare till funktionärer. Han gläds särskilt åt att ungdomarna verkar ha hittat tillbaka till travet, med både lokala ungdomar och Epa-ungdomar från Dorotea och andra närliggande orter som framför allt besökte danskvällarna.

Jan Nilsson, en av ordningsvakterna, berömde besökarna för den lugna och trevliga atmosfären som präglade veckan. Bussresor från Östersund gjorde det lättare för fler att besöka Hotingtravet och för endast 200 kronor fick resenärerna resa, inträde, mat och fika – en uppskattad service som ytterligare bidrog till den gemytliga stämningen.

Travsporten i Fokus

Travveckans tre tävlingsdagar lockade cirka 5700 personer och veckan kulminerade på fredagen med spännande tävlingar med breda startfält. Efter en överlägsen seger i ”kuskligan” var det rutinerade Östersundstränaren Per Linderoth som triumferade och tog hem årets championtitel för travveckan. För detaljerade resultat kring tävlingarna hänvisar vi våra läsare till ATG:s hemsida.

Planeringen för nästa års Hotingtrav är redan i full gång och evenemanget fortsätter att vara en höjdpunkt som har sin givna plats i sommarkalendern.

Text & foto: Sten Strömgren