Björnjakten är i gång i Jämtlands län

Onsdag förra veckan drog länets björnjakt i gång. I Jämtland finns det fem delområden där det bedrivs jakt, totalt får 121 björnar fällas.

Delområdena finns kvar till 1 oktober 2024. Fällda björnar ska rapporteras inom en timme till Länsstyrelsen. Lovliga björnar är de som är ensamma, ej hona med ungar eller någon familjegrupp.

Hur stor är björnstammen?
I Strömsunds kommun, som är den björntätaste kommunen i Sverige, har det visats sig via dna-inventering att det finns cirka 300–400 björnar. Totalt sett i hela länet finns en stam på cirka 1000 individer. Den totala björnstammen i Sverige beräknades vara 2080–2823 under år 2023.

Besiktning av björn
Från alla fällda björnar tar besiktningspersonen följande prover som tillfaller staten:
Mått och vikt
Två tänder (en för åldersbestämning och en för forskning/arkiv) – pinne i munnen på fälld björn!
Ett muskelprov (för genetisk DNA-analys),
Hårstrån, (för forskning kring blyförekomst i toppredatorer/asätare)
Referensprov/hudremsa med päls, som skickas i separat försändelse (reservprov för genetik)

På ett mindre urval av björnar tas utökade prover. I Dalarna tas utökad provtagning på var femte honbjörn som väger över 70 kg och samtliga märkta björnar inom det skandinaviska björnprojektet.

Hunden en god jaktkamrat
En stor hjälp vid jakten är så klart alla jakthundar. Idag finns en mängd olika raser som används vid björnjakt, bland annat jämthund, gråhund, plotthund, karelsk björnhund, olika laikor och en del blandraser. Under jakten behöver de vara psykiskt starka och framför allt ha god kondition och uthållighet.

Regler för åteljakt
Vid åteljakt måste åteln vara godkänd av Länsstyrelsen. Åtelperioden gäller från 15 juli till tio dagar efter att jakten är avlyst.
Det finns en del regler som jägarna måste förhålla sig till när de anlägger en åtel, den ska bland annat befinna sig:
2000 meter från hus, fritidshus med sophämtning och campingplats
200 meter från väg och skogsbilväg
500 meter från vandringsled, den får ej vara synlig från vandringsleden. Ingen åtling får förekomma med fisk, tamdjur, rovdjur eller otestat rovdjur.

Spaning med viltkamera
Det finns de som använder sig av viltkamera bland annat för att hålla bra koll på vad som rör sig i området. När man använder viltkamera finns det en del att förhålla sig till, bland annat GDPR (https://www.imy.se/verksamhet/dataskydd/ )
I anslutning till platsen där kameran sätts upp ska också finnas en identitet på vem som kameraövervakar samt kontaktuppgifter.
Källor: Jägarförbundet och Länsstyrelsen

Text och foto: Marianne Tengberg