Vår natur har under alla tider varit en källa till föda för oss människor och djur. Vad som finns att äta varierar från var i skogen och var i vårt avlånga land vi befinner oss. Hur kan vi då plocka svamp på ett säkert sätt?
Under perioden senare delen av juli fram till mitten av oktober, lite beroende på väder och vind, kan vi hitta en stor mängd ätbara växter, bär och svampar ute i naturen. Nu är det högsäsong för många av våra goda matsvampar. Att ta med sig fikakorgen och ge sig ut i skogen och se vilka godsaker som kan hittas hör till de lockande stunderna när det blir lite mörkare på kvällen och du funderar på vad som kan vara bra att ha i frysen under vintern.
Viktigt när du plockar svamp är givetvis att veta vilka svampar som är ätbara och vilka som är direkt giftiga för oss människor. Det finns även svampar som inte är dödligt giftiga men där man kan bli väldigt sjuk ändå, så kunskap är viktigt. Att gå en svampkurs hos en kunnig kursledare är ett mycket bra tips för de som känner sig manade att lära sig om svamp men som inte vet hur de ska komma i gång med svampplockandet. En bra svampbok är också ett bra verktyg när du ger dig ut, var bara noga med att svampboken är aktuell, då kunskap och forskning om vilka svampar som är lämpliga matsvampar uppdateras. Författare till svampböcker kan ha olika syn på vilka som är goda att äta, vilket gör att även den personliga smaken är avgörande.
Att plocka bär och svamp i skogen är dessutom inte någon kostsam verksamhet då det enda du behöver är några hinkar och en svampkniv.
När man är ute i skogen och plockar svamp händer det att man hittar svamp som visserligen inte är matsvamp men som kan vara fascinerande att hitta ändå. Ett exempel är när man hittar en av otaliga korallfingersvampar ute i en vacker skogsglänta och konstaterar att dessa svampar växer i skog som mår bra och de är dessutom rödlistade, vilket gör att svamparna och naturen där de växer är extra skyddsvärd. Det finns dessutom mängder av vackra arter av svamp att titta på även om de inte är ätliga.
Passa på att gå ut i naturen och njut av den vackra höstsskruden och lär dig något nytt från skogens skafferi. Men ta hjälp av den som kan sin svamp och sina bär.
Text och foto: Ulrika Ganning