Allsköns vackra ting finns i hantverksverkstaden i Föllinge

John Nordqvist är hantverkare och tillverkar vackra föremål av silver, trä och andra naturmaterial. Han har sin verkstad i centrala Föllinge, hemma i bostadens källarplan. John tillverkar en mängd olika föremål i trä där han finslipar detaljerna in i minsta detalj.

Han smider även i silver och uppfinningsrikedomen är stor när det kommer till vilka alster som kan skapas. Även Johns hustru Anna är en del av verksamheten där hon tillverkar armband av tenn och det finns många vackra armband att beskåda i den lilla gemytliga butiken. 
John, som tidigare arbetat inom byggnadsbranschen, har efter att han gått i pension tagit upp sin hobby att slöjda i olika material. Han och hustrun flyttade till Föllinge för cirka femton år sedan och är nu väletablerade i byn. John håller även kurser genom Vuxenskolan i knivtillverkning samt hur man smider silversmycken. Kursdeltagarna kommer från när och fjärran, vilket är roligt, tycker John.
Han använder gärna gamla tekniker när han tillverkar sina olika alster. I butiken finns bland annat en räfsa där varje ”pigg” tillverkats för sig och sedan fästs i en rad på räfshuvudet och blivit en färdig produkt. Och ja, det finns de som använder gamla hederliga redskap i stället för nya moderna.
Att få möjlighet att beskåda och känna på de väl tillverkade produkterna är en fröjd som gläder alla sinnen. Den som har vägarna förbi Föllinge rekommenderas att besöka John och Anna och deras butik.
Text och foto: Ulrika Ganning