Blåljusdagen lockade många barn till Svartvikens idrottsplats i Hammerdal

En solig men blåsig söndag var det dags för blåljusdagen i Hammerdal. Många barn kom ner till Svartvikens idrottsplats för att titta på brandbilar, ambulanser och polisbilar. Hemvärnet fanns också på plats för att informera om sin verksamhet. 

Räddningstjänsten hade kommit dit med tre bilar, varav en var stegbilen. Polisen var där med sin buss där det ryms mycket av det som poliserna behöver i sitt arbete. Ambulansen dök, något försenad, upp och Hemvärnet hade ett informationsbord uppställt med information kring frivilligverksamhet hos dem.
Barnen roade sig med att klättra in i brandbilarna för att undersöka allt som fanns därinne. I ambulansen ville de prova att ligga på båren och spännas fast. Polisbilen var också spännande att undersöka med allt vad fanns där.
Det var extra spännande när vattensprutan sattes igång och barnen fick, tillsammans med en brandman, prova att spruta vatten.
Det fanns även en bil på plats där brandmännen visade hur de klipper upp en bil och samtidigt skyddar ”skadade” om det hänt en trafikolycka. Om möjligt sattes sirenerna på, vid önskemål från barnen, för att visa hur det låter när de är under utryckning.
Hemvärnet berättade att det var många som var intresserade av att anmäla sig till frivilligverksamhet hos dem. 
Räddningstjänsten fick frågan om hur de kan värva fler deltidsbrandmän, en fråga som inte är enkel att besvara. De har tidigare provat att annonsera via lokala medier och exempelvis Facebook, men det har inte givit något.
Behovet av fler deltidsbrandmän är stort och intresserade får gärna kontakta stationen i Hammerdal.
Det blev en lärorik dag för både barn och vuxna nere på Svartviken.
Text och foto: Ulrika Ganning