Gör din höstträdgård redo för vintern

När det blir kallare ute, myser vi inne i värmen. Men vår trädgård behöver lite omsorg och omvårdnad innan vintern och snön kommer. Agnes Bodén, som driver Gården på höjden, tipsar om hur vi kan göra vår höstträdgård redo inför vintern.

– Augusti är den lyxigaste månaden, säger Agnes, med allt härligt man kan skörda och alla vackra blommor. September är mer höst och nu är det dags att verkligen börja ta vara på allt. Skörda, lägga in, torka eller frysa.
– Men ta det eftersom, så att du hinner med att ta vara på allting. Våga också experimentera, lägger hon till. Det finns mycket olika saker man kan göra med diverse grönsaker.
Vad ska vi då tänka på när det kommer till vår höstträdgård?
– En bra sak att göra är att föra anteckningar, säger Agnes. Vilka grönsaker gick bra respektive dåligt i år, var det ett bra ställa att odla på och så vidare. Det är inte alltid lätt att komma ihåg till nästa säsong. Föra anteckningar över trädgården och att planera kommande säsong är ett bra höstgöra.
– Kanske du känner att du vill göra om din trädgård, prova odla någonting annat. Nu är det perfekt att drömma sig bort och fundera på hur du vill ha det, leta inspiration inför kommande säsong.
Agnes tilllägger att tulpaner kan man gärna sätta på hösten. Blomlökar och just tulpaner är särskilt tåliga och ett härligt vackert vårtecken när de börjar blomma. Även träd och buskar är smart att plantera nu under hösten, då har de ett litet försprång när våren väl kommer.
Agnes bästa tips är att städa upp i trädgården. På våren är det nog stressigt med allt som ska göras då, så om du har gjort i ordning där du ska odla redan nu och har trädgården i fint skick innan snön kommer, ger i sin tur mindre jobb när våren väl kommer och du kan fokusera på att så och plantera.
Vid frågan på vilken som är Agnes favoritgrönsak kom svaret, bondböna, snabbt. Det är en årlig favorit och en delikatess, säger hon. Utöver bondbönor är det en rad med grönsaker Agnes odlar, bland annat tomater, gurka, chili, parika, pumpa, morötter, kål i olika former för att bara nämna några.
– Allt organiskt är bra att lägga i sina pallkragar eller odlingsbäddar. Gräsklipp bevarar fukt, ger näring och kväver ogräs, säger Agnes.
– Njut sedan av en lugn period i trädgården. Visst ska man ta sig tid att njuta då årets hårda arbete givit lön för mödan. Nu är det dags för återhämtning, planering och att njuta av skörden.
Sammanfattningsvis:
Städa och rensa upp i din trädgård
Planera framåt
För anteckning över hur odlingssäsongen gick
Så lökar, träd och buskar på hösten
Plocka in från trädgården, gör ätbara buketter
Pynta hemma med det trädgården har att erbjuda
Njut!

Text och foto: Sofia Sundvall