Lärorik utflykt i svampskogen med Vattudalens Naturskyddsförening

Lördagen den 31 augusti träffades ett gäng glada svampplockare uppe vid skidstugan i Strömsund för att under några timmar lära sig om mykologi, läran om svampriket.

Pieter Fürst och Robert Jansson från Vattudalens Naturskyddsförening berättade om svampar som de hade med sig, hur de växer och i vilken miljö man ska söka de ätbara svamparna.
Deltagarna fick lära sig om de olika svamparnas grupper, bland annat kantareller, soppar, tickor, taggsvampar och skivlingar, där kremlor och riskor ingår.
När genomgången var klar fick alla bege sig ut i närliggande skog och söka efter ätbara svampar.
Förväntningarna var höga och undertecknad följde med ut i skogen för att se vad deltagarna fick i sina korgar.
Diskussioner hördes bland löv och barrskog, en hel del hade deltagarna snappat upp under genomgången och de fyllde sina korgar under ivriga samtal.
Efter ett par timmar kom de tillbaka med korgarna fyllda med en salig blandning svamp. Nu skulle svamparna sorteras och undersökas om det som hittats var ätbart. Sagt och gjort, Pieter och Robert kontrollerade vad som gick att äta och många av svamparna var i gott skick och som gjorda för stekpannan. Det vändes och vreds på olika sorters svamp, det diskuterades om miljö och om de eventuellt var giftiga.
Givetvis skulle deltagarna få äta av skörden. Robert stekte svampen och kokade kaffe. Det bjöds på smörgås med nystekta svampar av allehanda sort. Alla såg ut att njuta av de goda smörgåsarna och av vad de lärt sig under dagen.
Det var sjutton personer som deltog, så intresset var stort.
Text och foto: Marianne Tengberg