Så blir det höstfint hemma med växter och blommor

Varför inte ta in alla de vackra färgerna, mönstren och formerna in. Dagarna blir kyligare och kvällarna mörkare. Då passar det perfekt att pynta och dekorera sitt hem med färger som lyser och livar upp.

Allt från blommor, blad, kottar, äpplen och pumpor kan fungera som dekorativa tillbehör i planteringar, blomsterarrangemang och kransar. Krukväxter kan i sin enkelhet ge ditt fönster en rejäl färgklick eller en lugnande mysig grönska. Vad än som passar ditt hem så finns det massor med sätt att ta in höstkänslan. Dova jordnära toner eller en riktig färgexplosion.
Laila Jakobsson och Evelina Olofsson på Jakobssons blommor och hantverk i Junsele tipsar om växter och snittblommor som sätter pricken över i:

1. Cyklamen
En given plats på fönsterbrädan när hösten kryper på, kvällarna blir mörkare och dagarna blir svalare har cyklamen. Den finns i en rad olika färger, med sina söta nickande blommor innan de slår ut som sedan vid full blomning sökt sig uppåt. Där tronar de över ett bladverk med intrikata silverinslag i den mörkgröna grönskan. Mixa och matcha de olika färgerna och låt blommorna och inte minst dess vackra och uttrycksfulla blad få ta plats och synas i ditt hem.

2. Fredskalla
En grön och skön växt som med tiden och rätt skötsel kan bli stor. Stora vackra gröna blad och vit blomma. En elegant växt som inte behöver starka färger för att synas. Vill man inte ha starka färger utan bara en grön, lugn kontrast är fredskallan perfekt. Den är estetiskt tilltalande och när den blommar är den till och med ännu ljuvligare.

3. Kroton
Vill du ha en växt som talar för sig själv och vågar synas och ta plats? Kroton har ”det”, är uppseendeväckande med woweffekt, den ger hemmet en extra boost med sina kaxiga tilltalande blad. Bladen kan ha många olika färger och mönster och livar garanterat upp i höstmörkret. Den ger vibbar av attityd, den är snygg som den är, men kan också stå bredvid en blommande växt för att få färg och form att smälta samman.

4. Bladbegonia
Mera blad i fokus! Varför inte låta en färgstarkt sprakande bladbegonia ta plats i ditt hem när löven ute ändrar färg från grönt till sprakande eldrött och flammande orange. En växt som stått på mormors fönsterbräda men som än idag livar upp ett höstkallt fönster mer än något. Bladbegonian passar, precis som kroton, att stå för sig själv eller tillsammans med andra växter. Vill man tona ner bladbegonian kan en lugnande parhäst vara fredskallan, med sina stora gröna blad skänker den lite grönt lugn om begonian blir för intensiv.

5. Kalanchoe
En riktig höstfägring. Gillar du starka färger kommer du få ditt hem att poppa i höst med kalanchoe. Denna ljuvliga växt finns i en mängd olika färger och sträcker sig över färgskalan så pass att det finns en färg för alla att matcha sitt hem med. De finns små nätta som ger precis pricken över i, en liten detalj som livar upp, eller de större som tar för sig och syns lång väg. Vilken du än väljer, färg eller storlek, kommer de sprida värme och prakt i ditt hem.

Frostsäkra planteringar
Evelina tipsar om att plantera ute och visar en plantering hon gjort som är perfekt att ha utomhus nu och som klarar sig när frosten kommer: Ljung med prydnadskål och muehlenbeckia.
– Den kan man ställa ut redan nu i september och den står fint hela hösten. Här kan man vara kreativ och pynta med diverse saker, små pumpor, stenar, löv, kottar med mera, för att få en höstfeeling.
Evelina har satt ihop en otroligt utsökt snittdekoration med solrosor, nejlikor, lejongap, rosor, diverse blad och strån. Höstprakt med sprakande färger som gör en på gott humör. Perfekt att sätta på bordet och kommer dra både dina och dina gästers blickar till sig.
– När det kommer till vad du använder dig av är det bara fantasin som sätter gränser. Utifrån kan du plocka allt möjligt fint. Kottar, äpplen, nypon, blad, gräs och strån. Det går utmärkt att ta in och torka blad, gräs och strån, säger Evelina. Det blir snygga detaljer att sätta i dekorationer och ger en extra elegans.
Effektfulla dekorationer du kan skapa själv hemma eller om fantasin och de gröna fingrarna sviker så kan du lätt få hjälp med att sätta ihop något fint hos Jakobssons blommor och hantverk.

Dekorera skottkärran
– Ta det du har hemma, en skål, en gammal skottkärra, säger Evelina. Någonting som kan hålla vatten. Använd dig av en oasis som du blöter innan och placerar sedan i det du vill sätta dina snittblommor i.
– Pumpor, fortsätter Evelina, kan man göra snygga höstarrangemang i. Kanske något inför halloween att dekorera pumpan med allt vackert naturen har att erbjuda.
Två utsökta kransar har Evelina satt ihop, en nätt söt med ljung som bryts av med ett band och en rosett. En klassisk höstkrans med höstens färger som skulle göra sig utmärkt på ytterdörren har hon också knåpat ihop.
Jakobssons blommor och hantverk kommer i höst att hålla planteringskvällar där den som vill prova på kan komma och plantera och testa dig fram. De kommer också hålla kranskvällar. Laila tillägger att den 12 oktober är ett datum att skriva upp.
– Vad händer då? frågar jag.
– Det får du se om du kommer,
säger Laila med ett lurigt leende.
Det har flyttats om och grejats inne i affären och det är någonting på gång, märker man. Men vad, nä, det avslöjar varken Laila eller Evelina. Är du intresserad av blommor och växter ska du absolut ta sig dit och kolla vad som händer den 12 oktober.
Text och foto: Sofia Sundvall