Sol, vind och vatten – kärnkraft?

Nästan dagligen kommer besked från regering och myndighetshåll om att vi ska spara energi. Klimatfrågan är minst sagt het.

Det brinner i världen, det är krig, torka och skyfall om vartannat. Hur kan vi som bor på landsbygden bidra till att klimatet håller för generationer framåt?
Några försöker med alltifrån sop­sortering till att installera solceller och så dras det några strån till stacken. Men räcker det? Inte heller kommunen kommer undan utan gör sitt för att bidra till klimatomställningen.
– Just nu pågår arbetet med att installera solceller på Strömbacka. Första etappen är klar och den andra etappen ska påbörjas så snart taket är utbytt, säger Karin Stierna, fastighetsingenjör.
– Eftersom solcellerna på Strömbacka just tagits i bruk har vi ingen statistik på utfallet, men det är projekterat så att vi ska kunna använda all ström själva, säger Per Dahlén, fastighetsförvaltare. Vi jobbar kontinuerligt med energianvändningen i alla våra fastigheter. Solceller på Strömbacka är en sak, men vi har också konverterat till fjärrvärme och satt in värmepumpar i våra fastigheter. Vi arbetar kontinuerligt med att optimera värmen. Vi gör belysningsbyten till LED och så vidare, för att spara.
Förra året reviderades kommunens klimat- och energistrategi och varje förvaltning arbetar med sina handlingsplaner som är kopplade till målen i strategin. Tre utpekade mål har satts:

Fossilbränslefria transporter och arbetsmaskiner år 2030
Förslag på åtgärder: Välj digitala möten, cykel och buss före bilen. Effektivisera fordonsparken – färre bilar som rullar längre. Fler fossilbränslefria fordon och arbetsmaskiner. Bygg ut den interna infrastrukturen för laddstationer.

Förnybar energi och energi­effektivisering
Förslag på åtgärder: Installera solceller. Energieffektivisera våra processer, verksamheter och byggnader. Arbeta med beteendefrågor. Minska vårt effektbehov

Hållbar konsumtion
Förslag på åtgärder: Minska matavfallet från verksamheterna. Klimatsmart mat. Öka återanvändning av material.
Vartannat år med start i maj 2025 ska det ske en uppföljning av hur man lyckats.
Vare sig man är privatperson, förening eller företagare erbjuder kommunen kostnadsfri energi- och klimatrådgivning genom Energikontoret Jämtland Härjedalen.
– Det är många som hör av sig och vill veta om sitt uppvärmningssystem och om sin energiförbrukning, om man ska byta system eller hur man kan minska förbrukningen, säger Tove Österud, energi- och klimatrådgivare för bland annat Strömsunds kommun. Solceller är det också vanligt att vi får frågor om. Vi kan hjälpa till med tips och råd och vara ett bollplank i processen.
– För vissa åtgärder finns det ekonomiska stöd exempelvis det Gröna teknikavdraget som finns hos Skatteverket, säger Tove Österud. Det består av tre kategorier; solceller, batterilagring för solenergi och avdrag för laddbox för elbilar. Man kan säga att det är en variant på rot/rut-avdragen.
– Vad gäller uppvärmning så finns just nu ett stöd från Boverket: ”Bidrag för energieffektivisering i småhus”, om man ska konvertera från direktverkande eluppvärmning i bostaden till något annat – exempel vattenburet system med fjärrvärme eller värmepump. Den andra delen är till exempel byte av fönster och att öka isoleringen för att minska energibehovet.
– Mer information om oss, tips och råd och om vilka stöd som finns att tillgå hittar man på vår hemsida energirad.se, säger Tove Österud.

Text och foto: Inger Kraft Etzler