Paret Nadine och Andreas Ziegenruecker har återöppnat Capitan i Backe, en efterlängtad restaurang och bar som ska fungera som en viktig mötesplats för bybor och besökare. De planerar att erbjuda både klassiska rätter och typiska tyska specialiteter.
Det var nödvändigt att det skulle finnas en restaurang i Backe tyckte paret Nadine och Andreas Ziegenruecker. Då byn blev utan restauranger när både Capitan och Fjällsjögården lades ner ungefär samtidigt bestämde de sig för att köpa Capitan med restaurang och bar.
– Jag har växt upp i en by och vet hur viktigt det är med en träffpunkt, berättar Nadine Ziegenrucker, och talar varmt om mottagandet de fått av byborna.
– Vi bor i Sil (några kilometer utanför Backe) och vi har inte ångrat en sekund att vi valde att flytta hit från Tyskland, berättar Nadine och får medhåll av sin man Andreas.
Tre barn finns i familjen, två av dem går på gymnasiet i Strömsund och den minsta på förskolan i Backe.
Deras tidigare arbete handlade om säkerhetskontroller i simhallar och expertkunskap vid utredningar av till exempel olyckor. Servering finns oftast också i anslutning till en simhall, så det är inte en helt ny bransch för Nadine och Andreas.
Hela byn och besökare gläds åt att Capitan med både restaurang och bar har återuppstått. Skulle allt finnas på plats när öppningen var annonserad? Kassasystemet kom i sista stund, men skulle det fungera? Allt gick som de skulle och de första gästerna kunde välkomnas. Pizzaugnen på plats, de berömda hamburgarna kunde stekas, menyn var klar med både sallader, barnmeny och kaffe. Det enda som nu återstår är att Capitan på nytt får alkoholtillstånd.
– Har de öppnat nu? Vad bra! tycker Inger Sjölander och framhåller hur viktigt det är med en mötesplats där man också kan fika.
– Nu måste byborna visa att Capitan behövs och faktiskt också gå dit efter att så många klagat på att det inte fanns något matställe, säger Andreas Skog bakom kassadisken på Ica.
Joakim Svensson kör taxi och skolskjutsar.
– Nu ska jag passa på och prova hur deras pizza är, säger han, och efter en stund dyker Nadine upp med en rykande pizza direkt från ugnen.
Många branscher är beroende av arbetskraft, och här finns nu två drivna entreprenörer som ser till att det blir mer skjuts på livet i Backe.
I Strömsunds kommun är nästan tolv procent av invånarna invandrade från flera olika länder. Utan invandring stannar Sverige – så hette det en gång i tiden. Uttrycket står sig. Turister har fått ett vattenhål i Backe, jobbare hittar ett lunchställe och det blir mer liv i byn.
– Vi tänker inte ändra så mycket och nu får vi se hur det går. Alla recept på burgarna har vi fått av den tidigare ägaren, och vi tänker förstås också erbjuda några typiska tyska maträtter som currywurst med pommes. Det finns färsk pizza av deg som bakas varje dag, säger Nadine.
– Hon är chefen, konstaterar Andreas.
Text och foto: Inger Kraft Etzler