Lokalproducerad mat på Big River Camp Hotell & Spa
får smaklökarna att jubla!
På Big River Camp Hotell & Spa i Storåbränna har man tagit begreppet lokalproducerad och säsongsbetonad mat till en helt ny nivå. För att få veta mera hälsar vi på i köket och får en pratstund med ägaren Berne Brenje och kocken Lucas Gonzales.
Storåbränna ligger ungefär mittemellan Strömsund och Föllinge och har länge varit ett populärt resmål för både vinter- och sommarturism. Sommartid är det vandringsleder och vintertid skoterleder till bland annat Stakafjället och Skalfjället.
Redan 2007 började Berne Brenje
bygga stugor för uthyrning i byn. I början fanns det förutom stugorna även en servicebyggnad, badtunnor och möjlighet till enklare förtäring i en grillkåta på Big River Camp, som anläggningen kom att heta.
Men åren gick och efterfrågan på mat ökade från gästerna. År 2011 anställdes den första kocken, som kom från Stora Blåsjön och hade erfarenhet av att ta tillvara lokala råvaror. Idag arbetar flera kockar i det som kom att utvecklas till Big River Camp Hotell & Spa, här finns nu förutom hotelldelen med spa-avdelning även en restaurang.
Den bärande tanken är att servera mat som både är lokalproducerad och säsongsbetonad. Det viltkött som serveras kommer till stor del från skogarna runt restaurangen. Kan det bli mera lokalproducerat än så?
Berne Brenje går själv gärna både på älg-, fågel- och björnjakt och resultatet av jakten tillreds och serveras i restaurangen.
Fina fiskevatten i omgivningen ger ädelfisk på tallrikarna, bär och svamp plockas och förädlas i köket.
Att jobba med lokalproducerat kan både vara omständligare och bli dyrare för en restaurang, men på Big River råder inga tvivel om att här är det lokalt som gäller. Det innebär också att menyn varierar beroende både på vad som är i säsong, och tillgången på råvaror.
Lucas Gonzales som ursprungligen kommer från Argentina har arbetat som kock runt om i världen i mer än femton år innan han kom till Big River Camp för fyra år sedan. För honom handlar det om att skapa menyer med det bästa som finns tillgängligt just nu.
Att skapa menyer med en begränsad tillgång av lokala råvaror av högsta kvalitet kräver både kunskap, erfarenhet, kreativitet och mycket vilja. Egenskaper som Lucas har massor av.
Omsorgen både om råvaran, naturen och miljön gör att hållbarhet blir ett ledord för arbetet både med restaurangen och dess menyer.
Hela anläggningen genomsyras av en respekt och en omsorg om naturen, miljön och om gästerna. Men här finns även ett intresse för platsens historia och kultur. Hotellets bar bär namnet “Betesbaren” för att påminna om att här var det beteshagar för cirka 50 år sedan.
Till jul serveras ett julbord som har inspirerats av Berne Brenjes farmors recept. Allt som serveras på julbordet är hemlagat och hembakat efter gamla recept från byn. Ett julbord som inte bara smakar jul, utan ett julbord som även smakar Storåbränna.
Text: Britt-Inger Roos
Foto: Big River Camp Hotell & Spa