Draghundsporten är stor och intresset växer för medel- och långdistanskörning, något som lockar både svenska och utländska deltagare till tävlingarna som anordnas i kommunen.
Fjällsikten med boende och restaurang högt uppe på Tåsjöberget är centrum för flera tävlingar i år som träningsområde, checkpoint och målgång. Helgen 11-12 januari pågick sprintracet ”Fjällsikten Open 2025” i släde och nordisk stil där, och för andra gången avslutas Amundsen Race hos Fjällsikten. Jämtlandsfjällens Slädhundsklubb är ansvarig för båda tävlingarna. Amundsen Race sker traditionsenligt vecka 8 och starten går från Hembygdsgården i Strömsund, något som brukar locka många åskådare till en verklig folkfest.
Efter registrering, veterinärbesiktning och förarmöte är det högtidlig invigning torsdagen den 20 februari kl 19 och dagen efter går starterna mellan kl 11 och 13. Amundsen Race har tre olika klasser: 180km, 250km och 350km. Etapperna varierar mellan ca 60 och 110km, med vila på tre olika checkpoints (Ursvattnet, Norråker, Fjällsikten). Det ingår även obligatorisk vila som noga övervakas.
– Vår klubb, tillsammans med Anders Jonsson på Fjällsikten och många engagerade lokala skoterklubbar ser till att det är spårat och att allt är i ordning för tävlingen, och det är fantastiskt roligt att slutbanketten blir uppe på vackra Tåsjöberget, säger Mascha Verweij, ordförande i draghundsklubben.
– Vi väntar vinnande 180 km-spann i mål tidigt på morgonen den 22 februari, men det är helt beroende på väder och vind. Målgång av alla tävlande beräknas ske fram till söndag eftermiddag, säger Mascha Verweij, Jämtlandsfjällens Slädhundsklubb.
– Min man Edmond och jag började med sporten för 25 år sedan när vi fortfarande bodde i Holland. Efter att ha deltagit i tio år i långdistanstävlingar i Skandinavien såsom Femundlöpet, Finnmarkslöpet och Amundsen Race valde vi 2015 att flytta upp hit, just för den här livsstilen. Nu när vi själva varvar ner lite får vi mer tid att driva klubben och dess tävlingar plus övriga events, berättar Mascha.
– Till startlinjen brukar vi välkomna över 50 spann som består av antingen 8 eller 12 hundar. Maximalt kan vi ta emot 60 deltagare. Just nu har vi fått in anmälningar från 12 olika länder. Hundarnas välbefinnande står allra mest i fokus och vi har ett team med fyra veterinära plus assistenter på plats, säger Mascha.
Text: Inger Kraft Etzler
Foto: Sten Strömgren
& Amundsen race

