Start och mål för den stora draghundstävlingen Beaver Trap Trail ( BTT) sker i Norråker 20-22 mars. Under veckan är det centrum för hundratals hundar och hundförare.
Spåren följer till största delen den gamla Bäverjaktsleden från Norråker och går norrut mot Borgafjäll. I år är det tionde året som långdistanstävlingen anordnas i Norråker. Checkpoint Saxvattnet är obemannat men det finns tillgång till vatten och vindskydd, men halm/hö till hundarna måste transporteras på släden från start.
– Jag kommer att vara funktionär på Checkpoint Borgafjäll, berättar Svenja Fruhauf, en av alla frivilliga funktionärer som är i farten dag som natt.
– Det är cirka 50 anmälda ekipage som kommer att köra 12-spann eller 8-spann. Dessutom 4-spann, nordisk stil (föraren åker skidor och hundarna drar en pulka), och det kan bli uppemot 500 hundar totalt. Sträckorna är 170, 250 eller 350 km, säger Svenja.
– Det är ett 40-tal funktionärer och vi började jobbet med planeringen redan i somras, och sedan blir det mer intensivt i slutet av året, berättar tävlingsledaren Rickard Harrysson.
– I år har vi SM som arrangeras på ett rullande schema av tre föreningar som är engagerade i den här typen av draghundstävlingar, och nytt för i år är att vi också får status i World Cup av det internationella slädhundsförbundet, IFSS. Under tävlingens gång kan man i realtid se positionerna för förarna som har en gps-tracker med sig, och vi delar det på vår hemsida och i sociala medier, säger Rickard.
BTT betraktas som Sveriges längsta och tuffaste långdistanstävling som går från Norråker över Borgafjäll, runt fjällen via Saxnäs och Gitsfjäll. Banan är krävande både med stigningar och öppen fjällterräng.
– Hundar och hundförare kommer från hela Europa; Tyskland, Holland, Frankrike, Finland, Norge och England. Jag tror att tack vare BTT och Amundsen Race har det blivit tillväxt i kommunen. Redan 2003 startade tävlingen men var då en medeldistanstävling. Jag har draghundar själv sedan 1990, men jag är pälsallergiker och när jag ville ha hund då var draghundar ett bra alternativ. De lever utomhus och jag kan vara med dem. Det finns flera polarraser, Siberian Husky, Alaskan Malamut, Grönlandshund och Samojed, men allra vanligast är nog Alaskan Husky som är en blandrashund, säger Rickard Harrysson.
När BTT körs på de anlagda spåren väntar varierande skogs- och fjällterräng och går på befintliga skoterleder i så hög utsträckning som möjligt. Säkerhet är i fokus och den obligatoriska utrustningslistan är omfattande med allt från yxa, spade, sockar till hundarna, nödranson till hundarna och mat som ska räcka minst ett dygn till hundföraren, sovsäck och ljusstavar – bara för att nämnda några detaljer. Tävlingen pågår dygnet runt i flera dagar. Äventyret väntar både för hundspann, förare och inte minst för besökarna i Norråker!
Text: Inger Kraft Etzler
Foto: BTT, Linus Persson,
Martin Wagenius


