Med fokus på det samiska språket

Kulturveckan i Strömsund inleddes festligt på biblioteket med vernissage av samisk slöjd och stipendieutdelning. Det samiska språket och hantverket uppmärksammades när Einar Johansson fick ta emot sitt stipendium som i år också tilldelas Anne-Marie Åhrén. Kommunens samiska samrådsgrupp hade många nomineringar att ta ställning till inför årets stipendieutdelning.

Kursledarna Aanna Johansson Larsson och Ann-Christin Åhrén kunde med sina slöjd– och språkkunskaper glädjas åt många besökare till utställning och stipendieutdelning. Utställningen gick sedan vidare på en liten turné och visades en dag i Frostviken samtidigt som Anne-Marie Åhrén fick ta emot sitt stipendium. Därefter kan de flitiga slöjdarnas alster ses i Vuxenskolans skyltfönster.
”Språk bär sitt folks historia, seder och bruk, traditioner och unika sätt att tänka.”
Sametinget har antagit ett språkpolitiskt program som grundar sig på FN:s förklaring om urfolkens rättigheter. ”Vi samer har en särskild rätt att skydda och främja våra språk som ett uttryck för vår relation till mark och vatten som en del av vår samiska kultur och identitet.”
Det är i närtid som det samiska språket inte alls fick talas. Stipendiaten Einar Johansson, 91 år, var med på biblioteket och kunde berätta att han aldrig fick tala samiska när han började skolan.
– Det hörde inte till verkligheten att tala samiska när jag var liten. Mamma talade aldrig samiska, men jag hörde det hos dem jag växte upp hos. Det var min morbror Ante och min faster Anna som var gifta, men de hade inga egna barn. När jag började skolan trodde jag att jag skulle kunna leka med några större, men jag fick bara stryk. Men, jag har ett syskonbarn som när hon började skolan första dagen deklarerade för sin klass: Kom ihåg att jag är same! Det var fränt gjort, sade Einar.
En stor och intresserad publik blev påtagligt berörd när Aanna Johansson Larsson berättade om när hon hörde sin pappa Einar prata sydsamiska för första gången.
– En dag ringde min pappa till mig och sa: Nu ska vi ner och provelda i gåetien (kåtan). Nej, sade jag, vi må vänta tills de andra i språk– och kåtabyggnadskursen kommer till helgen. Nej, nu ska vi provelda! sa min pappa. Jag hämtade Sakka (Nejne) och vi for dit. Där var så klart pappa redan, han hade dessutom reda tänt upp. Jag höll upp dörren för Sakka, hon klev in och så började hon jojka! Det var första gången jag hörde Sakka jojka. Hon satte sig bredvid min pappa och då började de prata samiska med varandra.
Jag hörde att min pappa pratade Gransjödals-Blomhöjdendialekten i sydsamiska – något som aldrig jag kommer att kunna göra! Jag blev alldeles förstenad! Jag hade velat dokumentera samtalet mellan pappa och Sakka, jag hade velat vara med i samtalet på sydsamiska, men kunde knappt andas! När pappa och Sakka hade pratat klart, så vände sig pappa emot mig och sade: Det här det är ditt fel Aanna – Jag börjar minnas!
Efter denna dag, så pratar min aehtjie (pappa) sydsamiska när han är i en samisk miljö, berättade Aanna.
Sakka Nejne var en välkänd samisk kvinna i Strömsund som fått uppmärksamhet och ta emot diplom för sitt språkarbete.
Årets samiska stipendium delas mellan Einar Johansson och Anne-Marie Åhrén som får 4000 kronor var. Motiveringen är densamma till de båda och handlar om deras insatser att sprida kunskap om det sydsamiska språket och samiska byggkunskaper då de fungerat som kursledare i språk och kåtabyggnadskursen tidigare i kommunen. Resultatet blev derhviegåetie (torvkåtan) på Hembygdsgården och att den sydsamiska språkresan fortsatte för kursdeltagarna.
Utställningen visade prov på typiska samiska mössor för män och kvinnor, smycken, kaffepåsar i mjukt renskinn och typiska bälten. Straejmien Tjïelte (Strömsunds kommun), Region Jämtland Härjedalen och Studieförbundet Vuxenskolan har med bidrag möjliggjort att de samiska slöjdtraditionerna synliggörs.
– Jag har gjort den här skopmehken (oväderskrage) gemensamt med min mamma, berättade Keitlin Johansson, som också deltagit i språkkursen.
Det var inte bara vernissage och samiskt stipendium den här eftermiddagen på biblioteket. Också Ann-Christin Åhrén uppmärksammades med ett senkommet kulturstipendium för sitt arbete med att förvalta och sprida den samiska kulturen och hantverket till nya generationer.
– Vi hörde att Ann-Christin skulle vara här idag och tänkte att det passade bra att hon skulle få ta emot stipendiet den här dagen. Två Blondinas är de andra stipendiaterna som redan tidigare i år har uppmärksammats, sade Karin Holmquist, v ordförande i Barn– kultur och fritidsnämnden som står bakom stipendiet.
Eftermiddagen med fokus på det samiska språket och slöjdtradition blev till en riktig förfest för samefolkets dag som firas varje år den 6 feb-
ruari. Samefolkets dag är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Första gången nationaldagen (som inte är en röd dag) firades var 1993 och den samiska flaggan börjades hissas år 1986.

Text & foto: Inger Kraft Etzler