På fjällhotellet i Åkersjön anordnades nyligen en smakfestival där besökare fick möjlighet att prova lokalt producerade delikatesser från Jämtlands län och omnejd. Med smakbiljetter till hotellets pub kunde gästerna smaka på ett urval av starka drycker och ostar.
Det finns mycket gott att äta och dricka som är producerat lokalt i Jämtlands län och omnejd. Några exempel på dessa godsaker kunde provsmakas när fjällhotellet i Åkersjön anordnade en smakfestival. De som köpte smakbiljetter i baren inne i hotellets pub fick möjlighet att byta biljetterna mot smakprover av diverse starka drycker och lokalt producerade ostar.
Inne i puben på hotell Åkersjön lockades besökarna med provsmakning av starka drycker såsom whisky, rom och öl. Whiskyutställarna representerade destillerier från Kramfors/Höga Kusten och Järvsö. Det var spännande att få information om tillverkningen av whiskyn, som hade namn inspirerade av naturen: älv, berg, hav och timmer. Rom, som tyvärr inte kan produceras i Sverige, erbjöds från Karibien.
I Pilgrimsstad, östra Jämtland, finns ett ölbryggeri som startade sin verksamhet 1995 och har vuxit sedan dess.
Vinerna som fanns att provsmaka kom från flera olika länder i Europa.
Själv provade jag inga starka drycker eftersom jag skulle köra bil, men många besökare njöt av att botanisera bland de olika dryckerna.
Två gårdsmejerier, Tivars och Skärvången, var närvarande och besökarna fick smaka på en mängd läckra ostar. Förutom det sedvanliga sortimentet av Brie, Camembert och mögelostar fanns det även vanlig eldost och en smakrik eldost kryddad med flera kryddor från Tivars gårdsmejeri.
Barkost var en annan spännande smaksensation; den tillverkas av komjölk och har ett omslag av granbark. Barkosten tillagas i ugn vid 150–175 grader och avnjuts gärna med grönsaker och gott bröd. Det låter som något jag själv skulle vilja prova.
Smakfestivalen på hotell Åkersjön är kanske inte för alla, men för dem som är intresserade av att utforska utbudet av finare starka drycker och goda ostar var det verkligen rätt ställe att besöka.
Text och foto: Ulrika Ganning

