STRÖMSUND/LIA (SGT) Två år tog det för Janne Ottossons Åkeri att täcka över den gamla soptippen på Lia, några kilometer utanför Strömsund. Det enda som sticker upp ur den höga kullen är ventilationsrör och några blyga trädplantor som ska göra platsen grön.
– Övertäckningen har gjorts på ett speciellt sätt. Det ska vara tätt material och helt förslutet för framtiden. Förr i tiden var man inte skyldig att sopsortera, så till Lia kom alla hushållssopor och grovsopor. Allt var blandat och grävdes när här, säger Helen Löfgren-Larsson, chef för AVA-enheten (Avfall, vatten och avlopp) i Strömsunds kommun.
– Det finns många gamla soptippar i kommunen. Varje by hade sin egen, och vi inventerar var de finns när vi har möjlighet, säger Helen Löfgren-Larsson.
På Lia, egentligen Liden, väntar en modern, stor anläggning som nu används som återvinningscentral för Strömsund. Vid vårt besök kommer det bilar i strid ström. Lastbilar som lämnar hushållssopor, privatpersoner med grovavfall som möbler, kylskåp, skrymmande plast eller metallskrot, företag som renoverat.
Preliminära siffror säger att det på Lia räknas in cirka 20 100 besökare under 2020. Det är en ökning med cirka 3000 från förra året. Övriga återvinningscentraler i kommunen visar också på en ökade tillströmning. Totalt handlar det om cirka 38 000 besök på Lia, Hammerdal, Gäddede, Rossön och Hoting. En orsak till ökningen kan vara att det i pandemins år varit många som haft tid att vara hemma och snickra.
Full aktivitet överallt, alltså.
I ett hörn står några skrotbilar och väntar på bortforsling. Kenneth Månsson och en kollega jobbar med att mura ytterligare en sorteringsficka för grovavfall. En besökare har renoverat ett badrum från 70-talet och det ger mycket avfall. Anställda dirigerar med varsam han och ger råd om hur sorteringen ska gå till.
Vid infarten sitter Mattias Lindgren och väger in lastbilar och har koll på läget i största allmänhet.
– Jag sköter vågen. Lastbilen vägs vid infart- och utfart och då vet vi vikten på soporna. Gammfolket som kommer hit får nästan en existentiell kris när de ser vad folk slänger, skrattar han. En besökare kommer in och frågar snällt om han får leta efter en termostat bland de rangerade kylskåpen till sitt eget gamla kylskåp.
– Just nu har vi inte så många skrotbilar här, för Jämtlands bildemontering hämtade ett lass i förra veckan. Om en skrotbil saknar väsentliga delar, som motor eller så, tar bildemonteringen ut en avgift. Det gäller även om bilen är fylld med avfall eller sådant som inte hör till bilen. Men om den är komplett är det gratis. Det är både privatpersoner och bilbärgare som lämnar bilar här, berättar Mattias.
Avfallet är av diverse slag, men det vi lägger i gröna soptunnan där hemma, det avfallet går till förbränning i Sundsvall.
– Det här är den bästa tippen, kommenterar en nöjd besökare.
Text och foto: Inger Kraft Etzler