STRÖMSUND (SGT) Corona satte stopp för högtidligheten i Blå Hallen i Stockholms stadshus då Esbjörn Toresson skulle få sitt Mästarbrev. Men, han kan ändå hänga upp Mästarbrevet i sin plåtslagarverkstad, eftersom beviset på hans kunskaper kunde överlämnas till honom av representanter för kommunens framtids- och utvecklingsförvaltning.
– Det är klart att det är roligt att ha fått Mästarbrevet. Det blir en sorts kvalitetsstämpel, säger Esbjörn, som gick som lärling hos Nyströms Plåtslageri i mitten på 1970-talet.
2009 registrerade han sin egen firma Toressons Plåtslageri i Strömsund.
– Den mesta tillverkningen sker här i verkstaden, mestadels specialbitar till företag, men också till privatpersoner. Idag har min dotter Madelen och jag jobbat i Gåxsjö, det är inte så ofta vi arbetar ihop men det gjorde vi idag, säger Esbjörn.
Madelen och hennes två bröder går i sin pappas fotspår, och arbetar alla tre som plåtslagare i familjefirman.
– Det roligaste jobbet är nog taktäckningar som har mycket hinder. Grand Hotell här i Strömsund var jag med om att lägga några bitar tak på. Släta ytor är bara tråkigt, konstaterar Esbjörn.
– Men när jag går bet på något, då ringer jag Ingemar Fritz, säger Esbjörn.
Förklaringen ges av Ingemar Fritz, som hade stuga i Rudsjö. Esbjörn växte upp i Långåsen, inte långt därifrån. Ingemar kunde dela med sig av sin entusiasm för yrket, frihetskänslan och stoltheten över hantverket.
– Jag var plåtslagare och jobbade på Nyströms Plåtslageri och där blev Esbjörn min lärling, berättar Ingemar Fritz.
– Jag kunde berätta om min egen stolthet över hantverket. Tänk att titta upp på ett tak som man lagt och vara nöjd och stolt när man gjort hantverket. Man fick självförtroende! Det är nåt själsligt, säger Ingemar.
Det går att förstå Mästarbrevets betydelse. För att erövra det måste man ha lång tid i yrket, och kunna visa på ett dokumenterat arbete. Det är inte en slump att utdelningen av Mästarbrevet skedde framför Strömsunds kyrka.
– 1978 var jag med om att lägga taket där, berättar Esbjörn.
Han har hanterat plåtslagarnas typiska verktyg i många år: hammare, sax, tång, klubb, knoster och filjärn. Knoster? Hmm, ”tung slägga”. Mästarbrevet delas ut av Sveriges Hantverksråd.
Vid vår fotosession frågar han plötsligt: Vill du inte se vad som är här under? Och pekar på en bil under ett skynke. Han lyfter av kapellet.
– Steve Mc Queen, Bullit. Samma modell. En Dodge Charger-68, finaste modellen! säger han och det står klart att han också är en typisk cruisare i Strömsund.
Text och foto: Inger Kraft Etzler