KYRKTÅSJÖ (SGT) Den 26 augusti 2017 tog byn Kyrktåsjö och dess fotbollsförening ett magiskt steg in i historieböckerna. Då invigdes den första konstgräsplanen i kommunen.
– Vi är en mycket stolt förening idag, bättre än så här kan det inte bli, säger klubbens ordförande Richard Persson.
Det började som en dröm för tre år sedan. Många nyanlända och ett framgångsrikt integrationsarbete gjorde att IFK Kyrktåsjö plötsligt blev trångbodda på Tåvallens lilla gräsplan. Föreningen satte bollen i rullning och sedan gick allt av bara farten. Den 25–27 augusti var det högtidlig invigningshelg.
Den blev en folkfest med barn- och ungdomsfotboll, derby mot IFK Strömsund samt veteranmatch mellan Kyrktåsjö och Hoting. Publiken fick även se när Rosenborgs U19-lag tog sig an Frösö IF. Själva invigningsakten kantades av ett medryckande sambatåg genom sambaorkestern Sambanola från Örnsköldsvik.
– Vi är en mycket stolt förening idag. Det har varit en fantastisk resa med många samtal, möten och omfattande bidragsansökningar. Efter drygt ett års arbete var vi i hamn med den biten och kunde teckna avtal med markexploatören och leverantören av konstgräset. Och nu är planen äntligen invigd. Det kan inte bli bättre, säger klubbens ordförande Richard Persson.
Satsningen har gått på 6,5 miljoner kronor och pengarna kommer från Allmänna arvsfonden, bygdemedel, Strömsunds kommun, Leader, Jordbruksverket, Svenska fotbollförbundets anläggningsfond och Jämtland Härjedalens idrottsförbund.
– Vi är djupt imponerade över vad som hänt här. Det är lätt att stödja en förening som satsar så framgångsrikt på barn- och ungdomsidrott. Vi har ett spännande fotbollsdistrikt med lag i alla nivåer. Det är oerhört värdefullt, sa Per-Olov Larsson, kanslichef på Jämtland Härjedalens Fotbollförbund i sitt invigningstal.
Knattespelarna Elly Persson och Vilja Karlsson fick äran att hålla i bandet när Susanne Hansson, kommunstyrelsens ordförande och Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, klippte och förklarade den nya konstgräsplanen för invigd.
Därmed skrev både byn, föreningen och kommunen in sig i historieböckerna.
– Det här är ett bevis på att ingenting är omöjligt. Ofta behövs det en eldsjäl, men det är den gemensamma kraften som skapar förutsättningar för att driva igenom ett projekt av det här slaget. Tack för ert engagemang och tack till alla eldsjälar, sa de.
PERNILLA GUNNARSDOTTER PERSSON
TEXT OCH FOTO