EDET (SGT) Curt Jonsson i Edet utanför Strömsund behöver inte bekymra sig över skenande elpriser eftersom han förser huset med ström från egen vattenkraft, solpaneler och vindkraft.
Sedan 1979 bor Curt Jonsson i det hus som byggdes 1871 och där hans förfäder ägnade sig åt företrädesvis jordbruk.
Själv ägnar sig den uppfinningsrike 66-åringen sig åt att odla och sälja sallad till butikerna i omgivningen.
– Jag levererar cirka 3000 salladshuvuden under sommarsäsongen, säger Curt Jonsson.
Det är dock inte det enda han sysslar med.
Ett hus behöver både värme och el och det har Jonsson fixat.
– Det blir att elda mycket under vintern, men vad gäller el är jag inte alls uppkopplad på nätet. Jag producerar min egen el.
Hans morfar Jakob Edesund flyttade in i huset i början av 1900-talet. Då fanns förstås ingen el vilket gjorde att senare bestämde han sig för att ordna egen elförsörjning,
– 1930 byggde han nämligen ett eget vattenkraftverk i Edsån och det är det systemet jag byggt vidare på, säger Curt Jonsson.
Fallhöjden vid vattenverket är 80 centimeter.
Nere vid bron vid Edsån finns ett litet hus kvar där hans morfar hade placerat generatorn. Vattenhjulet i trä var placerat under bron.
– Under åren har jag fått renovera hjulet flera gånger, nu sitter det ett vattenhjul i stål under bron, men det måste också skötas om, säger han.
Trefasgeneratorn som tar emot strömmen är placerad under ett skydd nedanför bron och generatorn är speciell.
– Det är en kraftfull sak som också sitter i försvarets Stridsfordon S.
Strömmen från verket leds från början i en ledning i marken men efter några hundra meter leds den till huset via en luftledning. Inne i boningen har Jonsson egenhändigt byggt en avancerad panel med mätare och knappar där han kan styra spänningen så att det går ut 220 volt i eluttagen.
– Jag får ut två KWh från vattenverket, säger Curt Jonsson, som uppger att systemet fungerar klockrent.
– Det räcker för att förse huset med ström till lampor, kylskåp, det som behövs i ett hus, säger uppfinnaren.
Vattenverket är dock inte det enda i Jonsson strömförsörjning.
– Jag har en liten vindsnurra ovanför radioantennen som ger 400 watt och fyra solpaneler som vardera ger 100 watt. De skickar strömmen till 12-voltsbatterier där den elen används för bland annat kommunikationsradion och några andra förbrukare av 12 volt, säger Curt Jonsson.
Han är nöjd över att han inte behöver vara beroende av energibolag som tjänar stora pengar på att sälja el. Han pekar på att projektet att fixa sin egen ström stötte under några år på hårt motstånd från Länsstyrelsen i Jämtland/Härjedalen.
– De ville tvinga fram ett tillstånd för att jag skulle få driva vattenverket där jag fick överklaga deras beslut flera gånger. Det slutade med att jag fick rätt att driva kraftverket eftersom jag numera ingår i den nationella planen NAP. Där måste jag som vattenkraftägare presentera en modern miljöplan för att få driva anläggningen och 2026 sker en ny prövning av villkoren.
Text och foto: Tommy Norin