Kams och traktorpulling lockade tusentals besökare till Flykälenveckan

Årets Flykälenvecka infriade allas förväntningar och två av de större eventen, Kamsdagen och Traktorpullingen med tillhörande veterantraktorutställning, drog som vanligt mest med folk. Men även Kakfrossan och barnteater med Bredbytrollen lockade många till byn.

– Vi serverade i runda tal 500 kamsar under kamsdagen och på traktorpullingen hade vi en publik på närmare 1500 personer, berättar Bosse Ottosson, en av många aktiva inom Flykälens Byalag.

Bosse var den som drog i gång traktorpullingen och för 18:e året ansvarade han för tävlingen. Likt tidigare år hade han en stab av medhjälpare som gjorde tävlingen möjlig. Bland annat Janne Ottosson med söner från Ottossons Åkeri AB som preparerade och underhöll banan med flera hjullastare.

– I år ville de tävlande ha en hård bana, så det har dom fått berättar Janne Ottosson strax innan finalomgångarna ska köra i gång.

Jannes bror, Lasse Ottoson skötte i vanlig ordning bromsvagnen och han var nöjd med kvalheaten som förlöpt utan problem. Förutom familjerna Ottosson var många andra från Flykälens Byalag inblandade, vilka skötte allt från insläppet till att vara flaggvakter, publikvärdar, serveringspersonal, mm. Bosse berättar att han fick flera återbud från föranmälda tävlingsdeltagare bara dagarna innan årets tävling. Trots det var han nöjd med tävlingen och hela veckan i stort.

– Ja, det är allt större konkurrens för varje år då det pågår massor av arrangemang i våra trakter under sommaren. I dag konkurrerar vi bland annat med Åselemarknaden, ett motorevent i Östersund, Folkrace i Krokom, mm, fortsätter Bosse.

Totalt kom 11 ekipage till startlinjen och i minsta klassen, 2 000 – 3 000 kg standard segrade Tomas Valmbäck från Strömsund med en Fordson Major. I nästa klass, upp till 2 500 kg modifierade kom endast en tävlande till start och där segrade följaktligen Bernt Brännström från Skellefteå med en Volvo BM T24-850. Samma frånfälle drabbades klassen 2 500 – 3 500 modifierade av, då Arne Stecksén från Dvärsätt tävlade och vann ensam i den klassen med sin BM55, TD70.

I klassen 5 500 – 7 000 kg standard var det en betydligt bättre uppställning då 4 traktorer gjorde upp och där gick Fredrik Thomasen från Norge segrande ut med sin Valtra 8950.

I den största och mest spektakulära klassen, 3 500 – 5 000 kg modifierade, ställdes tre deltagare mot varandra och i finalen blev det en promenadseger för Olle Andersson, Hammerdal som körde ”full pull” med sin Bison 470 med en 1200 hästars V12 och därmed sopade han banan med sina konkurrenter.

Segern avnjöts med en segercigarr och Olles traktor omringades av många nyfikna som ville se hur det är möjligt att få plats med en V12:a i en bondtraktor.

– Det är inte mycket kvar av originaltraktorn avslöjar Olle med ett brett segerleende, innan det är dags för prisutdelningen.

Där blev det ännu en pokal till Olles digra prissamling som skördats med hans monstertraktor och fler pokaler lär det bli, då det återstår några ytterligare tävlingar innan tävlingssäsongen avslutas för i år.

Flykälenveckan avslutades traditionsenligt på lördagskvällen med en välbesökt pubkväll och tillhörande underhållning och trots att röken från traktorerna knappt har lagt sig, är planeringen redan i gång för nästa års Flykälenvecka.

Text & foto: Sten Strömgren