Peoples Choice till Norge för tredje gången i Strömsund

Snyggast, Stöggest eller Coolast, ja det var de tre priserna som närmare 200 utställda entusiastfordon tävlade om under årets fordonsträff på hembygdsgården i Strömsund.

De närmare 800 besökarna fick se allt från en minimoped med sidovagn, så kallade pilsnerhäckar, en gensgaskonverterad Cheva Tahoe, tyska sportbilar, ovanliga och vanliga svenska bilar till kromglänsande och påkostade ”full size” Amerikanare. Det ärofulla priset Peoples Choice gick för tredje gången till norrmannen John Sagmo som ställde ut sin Buick Special Cab -58.

Strömsund Cruising har med undantag av två års corona-uppehåll, arrangerat den årliga fordonsträffen i Strömsund sedan 2010 och klubbens vice ordförande Roger Linder summerar arrangemanget som lyckat.

– Vi som arrangörer, utställarna och besökarna var alla nöjda och tack vare att jag tillbad vädergudarna, så dröjde det utlovade regnet precis tills träffen var över, berättade en nöjd Roger med glimten i ögat.

Från klubben arbetade cirka 20 personer med allt från insläpp, försäljning, parkeringsvakter, med mera och Roger skickade ett varmt tack till alla som ställde upp ideellt.

Bland de närmare 200 utställarna var det både de med stor vana av fordonsträffar och flera som ställde ut för första gången. En som gjorde premiär var Lennart Borg från Färjesundet, Strömsund som ställde ut sin Saab 99 Turbo från 1980.

– Jag har letat en äkta Saab 99 Turbo under en längre tid och i våras fick jag äntligen tag på denna. Den är i ett bra skick men jag kommer ändå göra en del löpande förbättringar på den berättade Lennart.

En annan ovanlig svensk bil, var Robert Johanssons fina Volvo 780 Bertone från 1990. En bil med en lite speciell historia, då den ursprungligen såldes ny i Kalifornien, USA till svensken Tom Sandquist, som skulle börja jobba på ett bolag som senare köptes upp av nuvarande ABB. Efter några år i USA gick flyttlasset till Holland och då följde Volvon med. Åtta år senare gick flyttlasset samt Volvon hem till Sverige och efter några turer med en ny privatägare och en Volvohandlare i Ängelholm kom den i Roberts ägo 2013. 780:n är en av 71 svenskregistrerade av årsmodell 1990.

Bland de amerikanska fordonen var det massor av godbitar och bland dem kunde man bland annat beskåda Stefan och Ann-Louise Karlssons röda Ford Mustang Mach 1, 1970 som blänkte i solskenet.

– Jag höll tummarna både för vädret och för att det inte skulle vara nyklippt gräs som fastnade på däcken sa Stefan, medan Ann-Louise plockade ur ett par gruskorn från den extremt välputsade Forden.

Bland utställarna av tvåhjuliga fordon fanns bland annat vinnaren av ”Finaste MC” Hector Carlén en inom Jämtlands fordonskretsar välkänd profil som ställde ut sin Indian Chief Vintage 2016. En annan vinnare på två, eller rättare sagt tre hjul, var Aron Norlén som ställde ut en hemmabyggd minimoped med sidovagn. Ett bygge som gav seger i klassen ”Coolast moped”

Fordonsträffen i Strömsund lockar allt fler utställare från Norge för varje år och den trefaldige vinnaren av ”People’s Choice” lovordar den årliga fordonsträffen i Strömsund.

– Det är ett suveränt arrangemang och vi trivs väldigt bra de dagar vi brukar stanna här, så det blir definitivt fler turer till Strömsund, sa John Sagmo som ställde ut en prisbelönt Buick Special Cab -58 som totalrenoverats under flera år av Järudds Bil i Säter.

Något som sonen, Kennet Sagmo instämmer i och även han höll familjefanan högt genom att kamma hem segern i ”Finaste USA-fordon” med sin Ford Mercury.

Efter fordonsträffen så bildades en spontan cruising. En cruising som kantades av många nyfikna, som beundrade alla fordon som både körde i sakta mak och självklart några med rykande burnouts som rökfyllde Strömsunds gator.

Se även film med ett urval av alla fordon

Årets vinnare:

Peoples Choice: Buick Special Cab -58, John Sagmo                     

Finaste USA-fordon: Ford Mercury, Kennet Sagmo
Stöggest USA-fordon: Lincoln Town CAR Signature, Victoria Näström
Coolast USA-fordon: Tomas Samuelsson, Cheva Coupé

Finaste icke USA-fordon: Ford taunus 20M, J.E.
Stöggest icke USA-fordon: Volvo 245, Håkan Larsson
Coolast icke USA-fordon: Tomas Valmbäck, Volvo 265

Finaste Ungdomsfordon: Volvo Duett, Svanberg
Coolast Ungdoms-fordon: Elin Berglund, Volvo Amazon

Finaste MC: Indian Chief Vintage 2016, Hector Carlén
Stöggest MC: DNEPR, Rasken
Coolast MC: Victory, Mats Lidberg

Finaste Moped: Honda Zoomer, Lillemor Skoglund
Stöggest Moped: Puch Florida, Jörgen Rönnqvist
Coolast Moped: Aron Norlén, hemmabygge

Text & Foto: Sten Strömgren