Dundermarknaden invald i Jämtland Pop Hall of Fame

I samband med Storsjöyran 2024 blev Dundermarknaden invald i Jämtland Pop Hall of Fame.

– Vi är så stolta och hedrade över att bli invald i denna fina skara, säger Karin Wöyer Amcoff, medlem i Dunderkommitén.

Dundermarknaden är en av länets största folkfester och har gång på gång visat sin förmåga att engagera och underhålla en bred publik. De senaste åren har marknaden utökats till en hel vecka som kryddas med en mängd aktiviteter och framträdanden av populära artister. Med denna utmärkelse bekräftas Dundermarknadens betydelse för den jämtländska popkulturen ytterligare.

Ett Välförtjänt Erkännande

Förutom att bli invalda i Jämtland Pop Hall of Fame fick Dundermarknaden ett diplom, en vacker medalj skapad av silversmeden Elin Vikström Aloandersson samt blommor. Att bli invald i Jämtland Pop Hall of Fame lyfter fram marknadens betydelse som en kär folkfest vilken livar upp den Jämtländska sommaren och lockar många besökare till Strömsund.

– Det har gått jättebra med bland annat publikrekord två år i rad, varav Hooja svarade för det senaste med 6500 inlösta. En sådan här utmärkelse är ett kvitto och ett fint erkännande för det arbete alla inblandade lägger ned, säger Karin Wöyer Amcoff.

Stora artister till Strömsund

Dundermarknaden kan stoltsera med många stora artister genom åren. I början stod bland annat Roland Cedemark samt Svenne och Lotta på scenen. Därefter har publiken fått se storheter som Jerry Williams, Boppers, Lili & Sussie, Dr Hook, Rednex, Nordman, Robert Wells, Pistvakt, Markoolio, med flera. Nu blir det en spännande väntan tills nästa års artistuppställning presenteras.

– Redan nu har vi förfrågningar från flera band som vill spela på Dundermarknaden nästa år. Det är ett bevis på att vi siktat åt rätt håll med vår veckolånga och fullspäckade Dundermarknad, berättar Karin Wöyer Amcoff.

Fakta Jämtland Pop Hall of Fame:

Jämtland Pop Hall of Fame skapades 2018 av Storsjöyran i samråd med Republiken Jämtlands Poplärkulturminister. Syftet är att lyfta fram personer och organisationer som satt avtryck i den jämtländska populärkulturen. Kriteriet för inval är att de som väljs in ska ha hållit på i minst tio år vid tiden för invalet.

Totalt var det fyra invalda i år och Dundermarknaden står nu stolt som en del av denna ärofyllda grupp, en välförtjänt plats i Jämtlands musikaliska historia.

Motivering Dundermarknaden:

Dundermarknaden startade som ett firande av ett 75-årsjubileum. Men fick sitt nuvarande namn först året efter. 2024 fyller de hela 40 år. De är en av Länets absolut största folkfester och i år slog de åter publikrekord.

För 40 år sedan stod Roland Cedemark, Svenne och Lotta och Ted Åström på scenen. I år var det Hooja som lockade massorna och slog publikrekordet. Det är en marknad. Det är en folkfest. Det är bra konserter. Det är välarrangerat och prisat. De livar upp hela sommaren i länets norra delar och har för många blivit ett självklart måste. I dag går det knappt att tänka sig ett liv i Strömsund utan dem.

Jämtland och Jämtland Pop Hall Of Fame behöver Dundermarknaden.

Text: Sten Strömgren
Foto: Mona Edler