Urkult – en folkfest som aldrig tar slut

Under tre festivaldagar kommer människor, musik och kultur från olika delar av världen till Näsåker, byn som är vackert belägen vid den mäktiga Nämforsen.

Förutom konserter på flera olika scener består programmet även av aktiviteter som barnteater, kurser, verkstäder och poesi.
Den 1–3 augusti gick den 28:e Urkultfestivalen av stapeln och många både nya och återvändande besökare kom för att mötas under månen och tallarna. Urkult har ägt rum på Prästnipans festplats intill Nämforsen sedan år 1995, men platsen har varit ett nav och en mötesplats för firanden och fester sedan långt tidigare. Inte minst under de stora midsommarfirandena som ägde rum från 1920–60-talet, följt av folkparksturnéer med landets största artister under 1970-talet.
I Urkultsfestivalens grundpelare finns ledord som samskapande, inkludering och gränsöverskridande kulturmöten, och dessa bygger viktiga broar för att skapa fantastisk gemenskap i en anda av fred och kärlek. Av omtanke till den jord som föder oss bjuder Urkult in till att äta lokalproducerad och ekologisk mat och att handla varor på en marknad med rättvisa produkter. På festivalens Solidaritetstorg inspirerar organisationer till att jobba för en bättre värld. Urkult har ett brett spektrum av besökare – människor från när och fjärran, från många olika generationer och bakgrunder.

Högt biljettryck
Urkult har bibehållit sin popularitet genom åren. De tre festivaler som hållits efter pandemi-uppehållet år 2020 och 2021 har alla haft högt publiktryck, och fler och fler är ute tidigt och köper sina biljetter redan under våren. I år såldes 6655 biljetter, 90 biljetter från helt slutsålt. Utöver de sålda biljetterna tillkommer även cirka 2000 barn, 700 volontärer och hundratals uppdragstagare och gäster. I runda slängar befinner det sig cirka 10 000 människor i byn under festivaldagarna.

En hel by går samman
Att kunna bjuda in 10 000 människor till Näsåker, byn som annars har ett invånarantal på omkring 1000 personer, skulle inte vara möjligt utan det väloljade samarbetet med byns eldsjälar, föreningar och företagare. Alla som vill och kan har en plats att fylla i det stora maskineriet.
Försäljningen i butikerna blomstrar under Urkults-veckan och möjligheterna att bedriva försäljning av mat eller hantverk på marknaden gynnar byns hantverkare och entreprenörer. Ungdomsidrottsföreningarna får möjligheten att tjäna pengar till sina verksamheter och har hand om bland annat den stora parkeringen och masslogin inne på Näsåkers skola.
Konstnärer, musiker och utövare av andra kreativa yrken har under veckan årets bästa chans att sprida sin konst. Privatpersoner och husägare hyr ut boenden till Urkult för att artister och kursledare ska kunna bo nära festivalen. Detta är en mycket speciell och fantastisk sak med festivalmaskineriet – alla har en roll att fylla.
Man kan tro att skapandet av en festival är något som bara passar en viss typ av person eller kräver en viss typ av kunskap, men så är verkligen inte fallet. Alla möjliga olika egenskaper behövs och det är vackert att se hur en hel by tillsammans med Urkults organisation går samman med sina respektive kunskaper och tillsammans skapar en enhet.

Musik från hela världen
Årets festival bjöd på en stor dos magiska musikupplevelser. På Urkult erbjuds en varierad och färgsprakande palett av musikgenrer. Nordisk folkmusik, traditionsmusik från många delar av världen, unika samarbeten och experimentella akter. Ofta känner besökarna inte till det som erbjuds av musikutbudet, men lämnar festivalen med en ny favoritartist.
Få möten är så kärleksfyllda som mellan Urkultspubliken och musikerna på scenen, ett receptivt samspel där alla följsamt omfamnar varandra och bjuder upp till dans och spel. Många gånger får vi som arrangörer höra berättelser från både publik och artister där de minns sin konsertupplevelse med värme.

Kultur och samskapande
Utöver alla konserter finns möjligheter att delta i många olika spännande kurser och aktiviteter. Under årets festival erbjöds kurser i allt från yxtäljning och folkdräktsdesign till kulning och jojk. Öppna sy- och slöjdverkstäder erbjuder möjligheten att skapa med händerna. Att få delta interaktivt och själv använda och utforska sina kreativa egenskaper är en viktig del i festivalens gemenskap.
För de minsta erbjuds ett stort utbud av teatrar, föreställningar och aktiviteter, och barnen har sitt egna lilla festivalområde i och omkring Cirkustältet som sätts upp vid Näsåkers hembygdsgård.
Många besökare kommer till Urkult också för att bara njuta av atmosfären, gå på marknad, äta god mat och njuta av tallar och forsens brus. Vi ser att byn fylls med långväga gäster tidigare och tidigare innan festivalen varje år, och många väljer att stanna kvar efteråt. Varje år är det några som blir så fästa vid platsen och stämningen att de väljer att flytta hit.
Urkult med sina tre glittrande festivaldagar hjälper oss att förstå den stora rollen kulturen spelar i människors liv och hur dessa positiva, kärleksladdade möten och upplevelser sprids vidare som ringar på vattnet och omfamnar något mycket större. Att människor möts och skapar kultur ihop är en uråldrig företeelse, något som traktens hällristningar vittnar om.
Här i Näsåker har människor sammanstrålat sedan långt tillbaka i förhistorien och nu, tusentals år senare, tänds åter eldarna invid Nämforsen!

Text: Malin Spjuth och
Karolina Parkman, Urkultskontoret