Årets upplaga av Rafnastämman har gått av stapeln i Ramsele

I sedvanlig ordning samlas spelmän i Ramsele den tredje helgen i augusti för att spela och umgås med likasinnade och för att utöva musik i alla dess former.

Platsen är Rafnasils kulturområde i Ramsele och platsen är väl vald med tanke på dess natursköna läge samt närheten till hantverkshuset, hembygdsgården och Ramsele konferens- och forskarcentrum. Rafnasil är för övrigt Ramseles fornnordiska namn, som betyder korpselet.
Spelmän från när och fjärran deltar med många olika instrument. Fokus ligger på akustisk musik. Många av deltagarna är återkommande gäster, däribland många norrmän som vill delta i och uppleva glädjen i musiken och spelandet under några intensiva dagar.
Rafnastämman har spontanitet som ledord och kulturområdet är fyllt av spelsugna spelmän. Det är spelmännen som bestämmer när, var och med vilka de vill spela. Olika rum och skrymslen på bland annat hembygdsgården har gjorts om till spelplatser, där man begränsat tiden så att så många som möjligt kan få utöva sitt spelande. När vädret så tillåter spelas det även utomhus, så kallade buskspel.
Rafnastämman har även en egen gånglåt som spelas flitigt. Utöver de spontana spelningar som förekommer på flera olika platser på området, finns en hel del fasta programpunkter, som exempelvis invigning av stämman i Ramsele kyrka, allspel och en sorts grand final när stämman närmar sig slutet.
Eftersom Rafnastämman arrangeras av en ideell förening, Rafnastämmans vänner, innebär det många timmars arbete av frivilliga krafter innan, under och efter stämmans avslut. De frivilliga krafterna ser till kaffeserveringen, lagar kolbullar, säljer lotter och mycket annat, och det är ett gediget arbete som ligger bakom Rafnastämman.
Under veckan finns även möjlighet att spela boule, det ordnas både rakfiskfest och surströmmingsfest, ”Strömslaget” från Strömsund visar upp sin dans, ungdomar får möjlighet att prova på dragspel, det görs besök på äldreboendena i Ramsele och en hel del andra aktiviteter.
Att besöka Rafnastämman kostar ingenting, så det är fritt fram för intresserade besökare att komma dit och lyssna på spelmännen och beundra både musiken och den storslagna naturen som bäddar in hembygdsgården och släktforskarcentrumet.
Text: Ulrika Ganning
Foto: Ing-Marie Nilsson