Q-mjalka vill gärna fortsätta leverera till Norrmejerier, trots att de betalar mindre per liter mjölk än vad Arla gör.
Mjölkgården Q-mjalka AB i byn Raftsjöhöjden i Strömsunds kommun har idag en verksamhet där de producerar mjölk åt Norrmejerier och kött som säljs till Scan och som slaktas i Hammerdal. Q-mjalka vill gärna fortsätta leverera till Norrmejerier trots att de betalar mindre per liter mjölk än vad Arla gör.
Företaget drivs av Liw Pålsson, hennes sambo Christian och Liws lillasyster Britt via ett separat bolag. .
Korna går på bete och äter vallfoder på vintern och Liw beskriver fördelen med vall, den binder kol. Norrland har dessutom bra förhållanden för att odla vall, det är långa ljusa nätter och ett bra klimat.
En het fråga i Sverige är den om kornas utevistelse. Lagen säger att korna ska vara ute minst sex timmar om dagen, men Liw menar att ”varför ska vi bestämma över andra varelser? Kan de inte få bestämma själv var de önskar vistas?”
I Finland har man helt andra regler. Där utgår istället betestillägg så att den enskilda bonden inte behöver stå för merkostnaden av betet. Lagen håller på att ses över i Sverige så förhoppningsvis kommer en ändring till stånd.
Målet för Q-mjalka är kornas och människorna som arbetar med kornas välfärd. De har haft ett önskemål om att bygga ut för att kunna skapa en ännu bättre miljö för både kor och människor, men fått nej av banken då de menar att de vill ha högre säkerhet. Idag görs de förbättringar som är möjliga i befintliga byggnader.
Att driva en mjölkgård är idag en komplex fråga. Det finns många aspekter att ta in när det gäller att få lönsam produktion, att följa lagar och förordningar och att skapa känslan av välfärd och trivsel för både djur och människor samt vikten av att bibehålla öppna landskap. Liw hoppas att frågan kommer fortsätta diskuteras för att få till så bra förutsättningar som möjligt framöver när det gäller den fortsatta verksamheten.
Text och foto: Ulrika Ganning