Joelmässan i Hammerdal populärast i augusti

Årets upplaga av Joelmässan är till ända. Veckan har varit full av aktiviteter med början redan den 10 augusti med Joelnappet och Joelmässan som avslutades med marknad, utställningar och underhållning helgen 16–18 augusti.

I över en vecka har det varit fullt av aktiviteter i Hammerdal, dels under uppvärmningsdagarna och dels under själva Joelmässan, till exempel Joelnappet där det gäller att få upp så många fiskarter som möjligt, antingen från båt eller från land. Det var en hel del båtar med fiskare ute på sjön som provade fiskelyckan. Vinnare blev Team Överänna, som fick upp fem olika arter samt den största abborren. Den som vann metartävlingen från land var Ulf Abra­hamsson. Stort grattis.
Joelloppis pågick under hela söndagen med många loppisar och utställare att välja bland. Under de inledande dagarna på veckan var det dags för Joelbingo och Joelboule, för att nämna några aktiviteter.
På fredagen var det dags för musikquiz och Joelsåpan. Musikquizen lockade många besökare och vinnare var Annelie Nyberg.
Joelsåpan var en riktigt hal historia, och deltagarna verkade ha riktigt roligt. Fyrån Flyers stod som vinnare även i år.
Både musikquizen och Joelsåpan var välbesökta arrangemang vilket gjorde att schemat blev något försenat. Deltagarna i Joelsåpan behövde dessutom hinna duscha av sig såpan innan de kunde sälla sig till publiken för att bese Två Blondinas när de intog scenen för ett mycket lyckat uppträdande. Sist ut att uppträda på fredagskvällen var Kuselofte från Norge som spelade EPA-dunk. Stämningen var hög och det var många besökare som var på plats, samtidigt som det var öppet i puben.
Lördagen inleddes med bilutställning på fotbollsplanen nere på Svartviken, där bilar av alla olika modeller visades upp. Vid Svartviken förbereddes det för Joel Classic Water X, där gamla skotrar kör mot varandra i heat för att sedan utmynna i seger för någon av de lyckliga förarna. Det var inte helt enkelt för en del av deltagarna då deras skotrar puttrade till och sjönk omgående. Publiken fick vackert vänta medan skotrar drogs upp ur vattnet. I pausen var det dags för underhållning där det skulle köras motocross på vattnet. Det gick riktigt bra ända tills det tog stopp vid strandkanten.
Det var många knallar som befann sig på området och många barn som åkte karuseller. Det åts korv eller hamburgare och matvagnarna stod uppställda för att ge hungriga besökare möjlighet att inhandla något ätbart.
På eftermiddagen var det dags för Joeltåget som tuffade runt på olika småvägar i byn för att visa upp sig. Vinnare av Joeltåget var Trump, som tack och lov hade CIA med sig. Efter Joeltåget var det Joel med gäster inne på Ydströms, där publiken var delaktig och Northlake Shivers spelade country.
På lördagskvällen var det återigen underhållning på scenen. Först ut var Gyllene Roxette/Ruby Galore, som bland annat spelade musik från Gyllene Tider och Roxette och därefter spelade Skooja, en bekant till Hooja. Publiken var mycket nöjd med uppträdandet och artisterna kände stor uppskattning från publiken, vilket är positivt för kommande Joelmässor. Det dansades även nostalgidans i danslokalen och puben var öppen.
Avslutningsdagen på Joelmässan innehöll Minikrigaren, där den yngre generationen deltog med liv och lust i olika övningar. Dans & Skoj med Therese var en programpunkt som lockade många barn att delta och höjdpunkten på söndagen var ett godisregn.
En vecka fylld med mängder av aktiviteter är till ända. Joelmässan är lika populär varje år, då besökarna återkommer för att uppleva aktiviteterna och delta i olika arrangemang samt mingla med gamla och nya bekanta. Arrangörerna har lagt ner ett gediget arbete på att få till en bra vecka och besökarna har knappast blivit besvikna över utbudet. Folkfesten från Hammerdal återkommer 2025 med nya artister och spännande arrangemang att se fram emot.
Text och foto: Ulrika Ganning