Hemtrevligt i Hammerdal ny heminredningsbutik

Maja Salomonsson har nyligen öppnat heminredningsbutiken Hemtrevligt m.m. i Hammerdal. Butiken, som planerar att inkludera ett kafé med hembakta bakverk, erbjuder ett säsongsanpassat sortiment. Med positiva kundreaktioner och samarbeten med lokala hantverkare vill Maja inspirera andra att följa sina drömmar.

Maja Salomonsson är ägare till heminredningsbutiken Hemtrevligt m.m, belägen längs E45 i Hammerdal. Maja är utbildad inredare och homestylist men arbetade på Attacus fram till konkursen då möjligheten att öppna upp sin egen inredningsbutik blev verklighet. Lokalen fanns redan och det som återstod var att fatta beslut om att öppna upp. Den 12 maj 2024 slog portarna upp till inredningsbutiken.
Maja hade redan tidigare en digital heminredningstjänst där pandemin gjorde det svårare att arbeta fullt ut med detta. När jobbet på Attacus var i farozonen var Maja hemma och gravid. Då hon kände sig rastlös började hon först virka, sedan började hon forma i lera för att sedan övergå till att tillverka diverse hantverk i material som inte innehöll akryl, det vill säga mer miljövänliga material. Mycket av det hon har gjort för att komma närmare drömmen om en fysisk butik har handlat om att prova sig fram genom olika hantverk och söka efter lämpliga, miljövänliga material att använda via Internet.
Att omvandla gamla möbler till nya är också något som Maja tycker är inspirerande och roligt, men som tyvärr inte finns med i planeringen just nu. Det finns många tankar och idéer kring projekt att sätta i gång med, men det får ta sin tid så här i uppstarten av verksamheten. Det som är på gång är en avdelning i butiken där det ska finnas ett mindre kafé med hembakta bakverk. Kaféet är på gång och Maja hoppas att det ska vara igång innan årsskiftet 24/25.
Just nu har Maja ett samarbete med tre hantverkare/konstnärer och det känns lagom så som verksamheten ser ut just nu. Hon är dock öppen för flera samarbeten längre fram.
Utbudet i butiken är till stor del anpassat efter årstiderna, men på hemsidan finns alla produkter att beställa. Webbadressen är www.hemtrevligtmm.se
På frågan om vilken respons Maja fått från omvärlden när det gäller öppnandet av inredningsbutiken svarar hon att hon har fått mycket positiv feedback vilket gör henne både glad och stolt. Hon beskriver även att andra har fått inspiration att sätta i gång med egna skapelser efter att Maja banat vägen för dem.
Vi avslutar vårt samtal med att konstatera att ledkryss på tavlor, gjorda i trä eller hur de nu är tillverkade, utövar en rent magisk dragningskraft på de flesta av oss. En teori som Maja hört någon beskriva är att ledkryssen ger associationer till naturen och gör att vi känner ett lugn.

Text och porträttfoto: Ulrika Ganning
Foto: Maja Salomonsson