Föllingeslöjd – en förening med både butik och vävstuga

Föllingeslöjd är en ideell förening i centrala Föllinge med över 60 års historia. Här säljs lokalt hantverk, och butiken erbjuder även kreativa aktiviteter som vävning och stickning. Öppet måndag till lördag.

Föllingeslöjd är en förening i centrala Föllinge som driver en butik där det säljs hantverk av alla de slag. De som driver butiken är frivilliga krafter och de som lämnar in sina hantverk säljer via butiken på kommission. Butiken har öppet måndag till fredag 11.00–16.00 och lördagar 11.00–14.00.
Föllingeslöjd har många år på nacken. Föreningen bildades 1963, för mer än 60 år sedan, under namnet ”Samarbetsföreningen för hemslöjd och hantverk inom Föllinge, Laxsjö och Hotagen”. Namnet ändrades sedan till Samarbetsföreningen LHF och 1969 antogs namnet Föllinge­slöjd. Emellanåt har engagemanget varit stort bland byns invånare och det är en förutsättning för att butiken ska gå runt. Eftersom personalen inte är avlönad sparar de in en kostnader.
De som arbetar i butiken är till största delen hantverksintresserade, vilket nästan är en förutsättning för att trivas och må gott bland alla fantastiska hantverk som finns till försäljning. Förutom hantverk som lämnas in för att säljas på kommission finns det en hel del garn att köpa för den som är sugen på att sticka eller virka. Det finns också handdukar, löpare och dukar från Ekelunds väveri.
Under sommarmånaderna finns en liten loppis i en del av byggnaden och på övervåningen finns ett syrum och en vävstuga. Vävstugan har ett flertal vävstolar som kan användas efter att man bokat sig på en lista för respektive vävstol. De som väver tillverkar bland annat mattor, filtar och dukar.
När det kom många flyktingar till Föllinge var systugan och vävstugan två lokaler som nyttjades flitigt av kvinnor som ville använda sina kunskaper alternativt ville lära sig att till exempel väva. För den hantverksintresserade är ett besök hos Föllingeslöjd rena drömmen.
Text och foto: Ulrika Ganning