Efter att ha drivit verksamheten i det anrika vandrarhemmet Tullingsåsgården i över ett decennium, har paret Jerker Jamte och Chatarina Asp lämnat över nycklarna till Sandra, som ser detta som en dröm som gått i uppfyllelse.
Sandra, som ursprungligen kommer från Svanskog i Värmland, började sin jämtländska resa redan 2015 när hon flyttade upp till Fyrås. Med en bakgrund inom hotell- och restaurangbranschen, arbetade hon först på Frösö Park Hotell innan hon tog ett jobb som ambassadör för Engcon i Tyskland.
2019 flyttade Sandra tillbaka till Strömsund. En tid senare började hon studera affärsutveckling med inriktning mot besöksnäring och senare även event management. Det blev även en period med arbete inom landsbygdsutveckling. Under sina studier i affärsutveckling skrev hon ett brev till sig själv, där hon målade upp en framtid där hon drev en verksamhet inom besöksnäringen i just Strömsund. Fyra år senare har den visionen blivit verklighet – snabbare än hon någonsin kunnat ana.
En vision för Tullingsåsgården
Med Tullingsåsgården i sina händer, planerar Sandra att förvandla vandrarhemmet till ett levande nav för både lokalbefolkning och besökare. Byggnaden, som har en lång historia som ålderdomshem och senare vandrarhem, rymmer idag 28 rum, varav 23 är färdigrenoverade, samt åtta hyreslägenheter. Lokalerna, inklusive stora utrymmen som tidigare användes som storkök och mötesrum, står redo för nya användningsområden.
Mycket av husets historia gör sig påmint i den smakfulla inredningen som till stora delar behållits intakt som den en gång var, samtidigt som moderna och nyrenoverade rum och kök gör att besökarna kommer att trivas. Den historiska atmosfären ger en unik karaktär åt vistelsen, vilket kombinerat med de uppdaterade faciliteterna skapar en inbjudande miljö för alla gäster.
Sandra har redan börjat utveckla nya idéer för att gjuta liv i dessa utrymmen. En av hennes första planer är att arrangera ett event med lokala utställare under hösten.
– Allt är i sin linda ännu så jag kan inte avslöja några detaljer. Men jag vill att Tullingsåsgården ska vara ett lokalt nav där det även händer intressanta saker för lokalbefolkningen, säger Sandra.
Respekt för historien
Trots sina många idéer och planer, är Sandra fast besluten att bevara den historiska känslan på Tullingsåsgården. De två byggnaderna, som har stått på platsen sedan 1924 och som varit ålderdomshem under större delen av 1900-talet, är en viktig del av byns historia.
– Jag vill vidareutveckla verksamheten samtidigt som jag behåller fastighetens själ, förklarar Sandra.
För att stödja sina planer har Sandra redan tagit några steg då hon har anställt en vaktmästare och så hyr hon in en företagare för att sköta städning vid behov. Av de åtta hyreslägenheterna är sex redan uthyrda, och Sandra har nyligen hyrt ut en av de lediga lägenheterna till en fastboende.
– Vandrarhemmet har en stabil kundbas som består av turister sommartid, jägare under hösten, och arbetare inom vindkraft och skogsindustrin året runt, säger Sandra.
Tyska eller engelska, inga problem för Sandra
Det är inte bara svenska turister som lockas till Strömsund, många tysk- och engelsktalande turister besöker också regionen. Dessa gäster kommer känna sig extra välkomna på Tullingsåsgården eftersom Sandra talar tyska och engelska flytande, vilket kommer ge dem en hemtrevlig och personlig service under vistelsen.
Sandra planerar att fortsätta renovera de återstående rummen för att höja standarden ytterligare och hon är övertygad om att hon kan hålla en hög beläggning även under vinterhalvåret.
– Under vintern cirkulerar det en del vinterturister i kommunen som är här för att åka skoter, menar Sandra.
För att nå ut till sina målgrupper planerar hon att satsa på marknadsföring via sociala medier och att lansera en ny hemsida för Tullingsåsgården.
Hon är också fast besluten att förvandla Tullingsåsgården till en samlingspunkt för lokalbefolkningen, med evenemang och aktiviteter som stärker byns gemenskap. Med en kombination av sin yrkeserfarenhet, utbildning och passion för besöksnäringen, är Sandra väl rustad för att föra Tullingsåsgården in i en ny era.
Text och foto: Sten Strömgren