Frostvikens Skoterklubb

Frostvikens Skoterklubb är en ideell förening som bildades 1993. År 2018 bildades ett kommunalt regleringsområde för snöskoteråkning i Frostviken och den 1 december 2018, då projektet ’Hållbar skoterturismen i Frostviken’ avslutades, tog Frostvikens Skoterklubb AB över driften av värdskapet av naturvärdar i Frostviken. Anders Hägglund är ordförande för Frostvikens Skoterklubb. Jag intervjuar honom om klubbens verksamhet och dess aktiviteter.

Kan du berätta om varför det bildades ett kommunalt regleringsområde för snöskoteråkning i Frostviken år 2018?

– Själva initiativet kom från markägarna i Frostviken, faktiskt. De tyckte att det var viktigt att det skulle upprättas ett regelverk för snöskoteråkning i syfte att alla som vill åka snöskoter i Frostviken skulle veta vilka regler de måste följa, så att marken som är upplåten för snöskoteråkning drabbas av minst möjliga skada. Resultatet blev det kommunala regleringsområdet där Frostvikens Skoterklubb har fått i uppdrag av Strömsunds kommun att sköta driften. Tanken med regleringen är också att hålla på med hållbar vinterturism i Frostvikens fjällvärld.

Ni är en ideell förening med egen styrelse. Med hur görs ledunderhåll?

– Det stämmer att Frostvikens skoterklubb är en ideell förening, men föreningen är också ägare till Frostvikens Skoterklubb AB, som anställer naturvärdar som i sin tur jobbar med att underhålla ledsystemet för snöskoteråkning och skidåkning, med upprustning av skyltning, med förbättring av broar samt med att sköta parkeringsplatser. Naturvärdarna informerar också allmänheten om snöskoteråkning i Frostviken. Det är viktigt att alla som vistas i naturen vintertid vet om reglerna och förskrifterna och att det är viktigt att ta hänsyn till naturvård, friluftsliv, jord- och skogsbruk och rennäring. Det är också naturvärdarna som underhåller kontakten med markägarna. Och vi har rätten att öppna och stänga friåkningsområden om sådant behövs.

Hur har samarbetet gått med markägarna, sedan det kommunala regleringsområdet för snöskoteråkning startades 2018?

– Svaret kan vara kort. Det har funkat bra!

Hur många naturvärdar tjänstgör det idag och vad för material har skoterklubben för att underhålla lederna?

– Just nu har vi ett tiotal skotrar och sladdar, utspritt på olika ställen i Frostviken: Gäddede, Björkvattnet, Jormvatten och Stora Blåsjön. Det är förstås viktigt redskap för naturvärdarna som sköter underhållet av ledsystemet. Kommande säsong har vi personal som delar på tre heltidstjänster.

När man vill köra snöskoter i Frostviken, så måste man köpa skoterpass. Det är obligatoriskt. Var kan man köpa pass och kan du säga nåt om priser?

– Skoterpass kan man köpa på internet – på vinterturism.se – eller på vissa ställen i Frostviken. Bland annat på Skoter info som ligger i Jormvattnet. Adresserna till alla ställena kan man hitta på vår hemsida. Apropå info på internet. Skoterklubben har en hemsida och det finns en hemsida om vinterturism. Idén är att det blir så småningom en hemsida dit man kan surfa för att få all information om vinterturism i Frostviken. Priserna på skoterpass kan man hitta på internet. För dem som är fastboende i Frostviken eller har fritidshus finns förresten rabatterade priser

Hur många medlemmar har klubben just ni? Och vad är fördelen med att vara medlem i er klubb?

– Frostvikens Skoterklubb har idag ett hundratal medlemmar. Medlemskapet kostar SEK 150/100 (familj/ensamstående) per år. Är man medlem kan man bidra till hur föreningens verksamhet utvecklar sig. På årsmötet träffar man andra medlemmar och där går det att bolla olika idéér och förslag om föreningens verksamhet och aktiviteter i framtiden. När det gäller föreningens verksamhet… Jag vill passa på att nämna crossbanan norr om Gäddede. Den byggdes för tio sedan och just nu håller vi på att uppliva projektet. Banan upprustas och förhoppningsvis blir allt klart inför nästa sommar.

Finns det aktiviteter klubben organiserar för dem som vill åka snöskoter tillsammans med andra?

– Vi har haft sådana aktiviteter, faktiskt. Till exempel hade vi nån gång en tur till Saxnäs (tio mil). Vi håller på att fundera över vilka aktiviteter vi kan organisera i framtiden. Intressanta förslag är alltid välkomna, förstås.

Är det nåt annat du tycker som är bra att nämna när det gäller er verksamhet och snöskoterökning i Frostviken?

– Jag vill framför allt tacka alla markägarna som är med. Utan dem skulle ett regleringsområde för snöskoteråkning i Frostviken vara omöjligt. Också ett stort tack ska gå till alla som jobbar ideellt för föreningen. Det är enormt viktigt att det finns personer som ställer upp och utför volontärarbete för föreningen.

Efter intervjun kör Anders och jag till crossbanan som Frostvikens skoterklubb håller på att upprusta. Där tar vi en sväng längs banan, medan Anders berättar för mig om projektet.
Vi talar om hur viktigt det är att det finns föreningar och klubbar som Frostvikens Skoterklubb och att det alltid behövs människor som ställer upp och hjälper till för att idéer som uppstår kan bli förverkligas.

Text och foto: Adrie Meijer/A3jorm