Med hjälp av miljövänlig och underhållsfri teknik från Frankrike vill företaget Borgafjäll Trähus vara med och revolutionera marknaden för offentliga toaletter.
Ann-Christin och Carl-Erik Isaksson har genom åren drivit många olika verksamheter på sin gård i Borgafjäll. De har bland annat bakat tunnbröd, sytt gardiner till husvagnar, haft mjölkkor och tillverkat hus.
Som pensionärer har dom nu börjat bygga en ny typ av offentlig toalett. En produkt som växte fram under corona-pandemin.
– När husförsäljningen vi höll på med tog tvärstopp så blev vi tvungna att hitta på något nytt. Tillsammans med en konsult och med stöd av Region Västerbotten så spånade vi på olika idéer, säger Ann-Christin.
Med hemester-trenden som pågick och fler besökare i naturområden så det kändes ganska självklart att skapa något som kunde bidra till minskad miljöpåverkan. Av en tillfällighet fick de höra att i grannbyn Storbäck hade företaget TOAB precis startat ett samarbete med franska Sanisphere, som tillverkar en ny typ av miljövänligt toalettsystem.
– TOAB är återförsäljare av den franska tekniken, och vi har lång erfaren-
het av att bygga hus, så vi kunde verkligen komplettera varandra, säger Carl-Erik.
Toalettsystemet kallas för autonoma toaletter, vilket innebär att de varken kräver el eller vatten. De behöver heller inte uppkoppling mot ett VA-system eller kemikalier. I toaletten separeras urin och fekalier som återvinns till naturen.
– Det är ett spännande koncept som vi tror väldigt mycket på och som ligger helt rätt i tiden. Toaletterna kan placeras var som helst och de kräver minimalt med underhåll, säger Ann-Christin.
Försäljningen är ännu i sin linda, bara ett handfull toaletter har byggts och sålts, men paret Isaksson ser potentialen.
– Vi har många som varit och tittat och vi vet hur bra det är. Med allt fler som vill ut i naturen så kommer efterfrågan på den här typen av toaletter att bli stor, säger Carl-Erik.
Skillnaden på en autonom toalett jämfört med ett mer traditionellt dass är bland annat att ett dass måste tömmas regelbundet. Det slutna systemet i den autonoma toaletten, med maskar och värmekompostering, gör att behållaren för fekalier klarar sig i flera år innan den behöver service.
– Man har fått nörda ner sig på kompostmaskar, vilket är otroligt fascinerande. När du köper en toalett så följer det med ett startkit för komposten med maskar. De förökar sig och tar reda på avfallet och minskar det till bara tio procent av ursprungsvolymen, säger Ann-Christin.
Just nu har Borgafjäll Trähus tre storlekar i standardutförande på toaletterna, men tillverkar även efter kundens önskemål. Konstruktionen byggs av korslimmade träskivor från Österrike.
– Vi skulle gärna köpa skivorna i Sverige men här tillverkas inte den tjocklek vi vill ha. Vi nyttjar skivorna maximalt så att spillet blir så lite som möjligt, säger Carl-Erik.
Runt 40 toaletter per år räknar de med att de skulle kunna tillverka på gården när försäljningen tar fart.
– Det är en väldigt effektiv byggprocess. Med skivorna så är det väldigt enkelt, skulle du bygga med lösvirke skulle det bli betydligt mer komplicerat, säger Carl-Erik.
TOAB har rättigheterna till tekniken i hela Norden, så marknadsföring pågår även i Norge nu. Utmaningen med att få igång försäljningen är att övertyga kunder se potentialen med kostnadseffektiva toalettlösningar. Själva inköpskostnaden är högre än andra mer etablerade toalettsystem, men då är kostnader för drift och underhåll betydligt billigare.
– Det vore bra om vi kunde få placera ut några fler. Då skulle det bli lättare att visa för kunder att det fungerar, säger Carl-Erik.
När Ann-Christin och Carl-Erik om några år går i pension på riktigt så är drömmen att kunna lämna över gården med en fungerande verksamhet till nästa generation.
– Vi är sega av oss, och brukar inte ge upp så lätt. Vi vet att det tar tid att skapa en ny produkt, säger Ann-Christin.
Text och foto: Jens Larsson