Kundkretsen växer hos Café Rafna

Café Rafna har snabbt blivit en uppskattad mötesplats i byn sedan Emilia Jonsson öppnade dörrarna för tre månader sedan. Med sitt breda utbud och engagemang för kunderna växer populariteten.

Äntligen! Det var många som blev glada när Emilia Jonsson öppnade Café Rafna. Nu har hon som ung företagare drivit bageriet och fiket i tre månader och kundkresten växer. Planerna på ett kafé började med en intressekoll på Facebook om det fanns intresse för att åter öppna ett kafé efter en tidigare ägare.
– Det var så klart mycket som jag inte tänkte på i början. Men jag fick stort stöd av min familj, säger Emilia.
– Jag lär mig allt eftersom. Jag vill att Café Rafna ska vara en samlingsplats i byn och häromkvällen ordnade byföreningen en vis- och berättarkväll här och det var fullt med folk, berättar Emilia.
– Jag försöker ha ett brett utbud och jag fortsätter att lägga ut frågor på Facebook om vad folk vill ha och berättar vad jag har som är aktuellt. Min egen favorit är nog Budapestbakelse, och jag håller på att få till Napoleonbakelsen. Det kan bli tidiga morgnar och jag bakar varje dag. När det är bullbak så är jag här vid fem­tiden på morgonen.
– Det här är jättebra! Nu har jag handlat en massa godsaker som jag ska ha med mig till min dotter i Norge, säger en nöjd Ingrid Sehlstedt.
– Jag tror jag tar en macka, säger Per Olof Molén och gläds också han åt att fiket har öppet så han kan titta in mellan turerna med skolbussen.
Café Rafna, mitt i byn med ett strategiskt läge. Tvärs över gatan finns den nyöppnade blomsterbutiken och i samma huslänga finns Monas frisering. Ramsele företagarförening har förstås gjort ett besök och Ingemar Jonsson kan berätta om en fin upplevelse.
– Det var ju ett musikkafé och det var i stort sett fullsatt och det är ju jättefina bakverk! Det är en tuff bransch, men så jättekul att det är en ung person som provar någonting. Jag hoppas verkligen att det går bra. När man startar småföretag så gäller det att få en kundkrets som är stabil och att det inte är för stora kostnader i början, säger Ingemar Jonsson, ordförande i företagarföreningen.
– Jag har alltid gillat att baka, men det var inte alls säkert vad jag skulle jobba med efter skolan. Det har varit lite olika jobb innan jag kom fram till att jag ville driva ett kafé och bageri, säger Emilia Jonsson.
Tårtor och tårtbitar, smörgåsar och varma mackor – allt lockar. Redan har ”Kafferepet” kommit igång med fika varje onsdagsförmiddag och det finns planer på ett stickkafé.
– Jag anpassar mig till vad kunderna vill ha, och när det gäller framtiden så hoppas jag att Café Rafna kan bli en samlingspunkt för byborna, säger Emilia.
Text och foto: Inger Kraft Etzler