Vi flytt? 170 år av landsbygdsmigration i norra Sverige

Det var rubriken på Samuel Sundvalls, doktor i historia vid Umeå universitet, intressanta föreläsning vid Hällristningsmuseumet i Näsåker.

Den 20 oktober gästades Hällristningsmuseet av Samuel Sundvall. Ett 70-tal kom för att lyssna och efter föreläsningen bjöds det in till frågestund där många intressanta frågeställningar togs upp av en engagerad och vetgirig publik.
Samuel, som är filosofie doktor i historia, har ägnat sin forskning åt att kartlägga hur befolkningen i Norrland, framför allt Västerbotten, rört sig geografiskt under de senaste 170 åren.
Han berättade på ett intressant och fängslande sätt om hur Norrland förändrats från att ha varit ett inflyttningsområde under den så kallade avvittringen, när det gick lätt att skaffa sig mark i Norrland, till att bli avfolkat allt eftersom industrialiseringens framväxt. Tidigare kunde människor försörja sig på ett småbruk samt lönearbete i till exempel skogsbruket. Numera finns inte den typen av jobb.
Intressant var också att kvinnor oftare flyttade än män och den trenden har varit densamma under den tid han forskat på.
En lustig sak som Samuel nämnde var att när cykeln kom så såg man tydligt att man ofta skaffade sig en partner lite längre bort än närmsta grannbyn.
En mycket lärorik föreläsning i ett fullsatt Hällristningsmuseum. Intresset är stort och man vill gärna att han kommer tillbaka, eftersom flera inte fick plats vid detta tillfälle och gärna vill få en ny chans att höra föreläsningen.
Är man intresserad av Samuels forskning finns hans doktorsavhandling, Rural migration regimes: long-term trends in northern Sweden 1850-2019, att läsa på Umeå Universitets hemsida.