I nordvästra delen av Strömsunds kommun ligger Frostviken. Här, i gränstrakten till Norge i storslagen natur, är det inte bara mycket att göra sommartid, utan också under vintersäsongen är det flera olika vinteraktiviter man kan välja bland: snöskoteråkning, längdåkning, slalomåkning, pimpelfiske, tävlingar, mysigt boende med mera.
Centralorten i Frostviken är Gäddede, drygt 13 mil nordväst om Strömsund. Tar man den kortaste vägen till Norge är det däremot en knapp mil till grannlandet. Åker man från Gäddede norrut, slutar vägen på höjd av Karitjärn. Vildmarksvägen över Stekenjokk är nämligen stängd från första hälften av oktober till början av juni.
I Gäddede finns Turistinformationen, Pilgrimshotellet, livsmedelsaffären ICA Gränsbua, bensinmack, restauranger och campingplats. Tar man den längre vägen från Gäddede till Norge längs Kvarnbergsvattnet kommer man till Björkvattnet. Här ligger STF Björkvattnets Vandrarhem och Spa; där erbjuds möjlighet att boka spa med bastu & relax och massagebehandling efter fjällturen. Det är ett perfekt ställe för större familjer och sällskap med tolv bäddar. Där finns självhushåll, stort kök, stor matsal, bålpanna och grillplats.
Längre västerut, en mil från byn Björtkvattnet, nära norska gränsen, ligger Fjällgården Lindahls. Den har lägenheter, från mindre i den stora byggnaden till enskilt hus. Där finns stort samlingsrum, bastu/relax i stora huset, självhushåll och grillkåta ovan stora byggnaden. Fjällgården ligger nedanför Portfjället och har skoterled precis vid byggnaden. Handlar mat gör man antingen i Gäddede, två mil från Björkvattnet, eller i Kvelibua i Norge, en och en halv mil från byn.
Tre mil norr om Gäddede ligger Jormvattnet/Jormlien. Här ligger i Jormvattnet Jormvattnets fiskecamp och Korpens öga och i Jormlien ligger Fjällgården: vackert belägna ställen där man kan boka övernattning.
Femton kilometer längre norrut, förbi Blåsjöfjället ligger campingplatsen Camp Stora Blåsjön, Hotell Stora Blåsjön, ICA Blåsjöfjäll och bensinmack. Här ligger också skidanläggningen och restaurang Fjällripan. I Frostviken finns det fler boenden att hyra, som till exempel en privatstuga eller en stuga i stugby. På Turistinformationen i Gäddede går det inte att boka boenden, men personal där kan däremot hjälpa till med frågor och hänvisa till passande boendeanläggningar. Ett tips är att gå in på www.vildmarksvagen.se där det har samlats information om boendeanläggningar i Frostviken. Turistinformationen i Gäddede når man på telefonnummer 0672-41 67 30.
Sedan år 2018 har det funnits i Frostviken ett kommunalt regleringsområde för snöskoteråkning, som ingår i Hållbar vinterturism. Det innebär att det idag finns ett nätverk av skoterleder (sextio mil), där man kan åka snöskoter i vackert fjällandskap. Dessutom finns det flera friåkningsområden. Det är Frostvikens skoterklubb som underhåller ledsystemet. Vill man köra snöskoter, måste man köpa skoterpass. Det är obligatoriskt. Skoterpass kan man köpa på internet – på vinterturism.se – eller på vissa ställen i Frostviken, bland annat på Skoter info som ligger i Jormvattnet. Man kan också bli medlem i skoterklubben. Aktuell information hittas på www.frostvikensskoterklubb.se
Även för dem som – i lugn och ro – vill åka längdskidor finns det i Frostviken gott om möjligheter. Det finns till exempel dragna skidspår på Blåsjöfjället och i Gäddede finns det skidspår, som underhålls av GSK, Gäddede Sportklubb, bland annat på Brattli. Också på norska sidan finns det dragna skidspår: facebook Skispor i Lierne (bidrag med vipps).
Från den allmänna vägen hittar man många, fina möjligheter att åka på längden på de många sjöar som finns i Frostviken. Eller kanske tar du en skidtur till en av tjärnarna i Björkvattnet-trakten. Portfjällstugan är ett fint utflyktsmål både med skoter och med skidor: en fin tur på skidor vidare är på turskidor upp till porten. Ett guldtips är skate över okörda milsområden uppe på fjället på vårkanten när det är skare.
På fler ställen vid sjöar och tjärnar ligger vindskydd, i fall det behövs på grund av ruskigt väder. En skidtur eller en utflykt med snöskoter kan gärna kombineras med pimpelfiske. Köper man Frostvikenkortet har man rätt att fiska i ett fjorton mil långt område med hundratjugofyra vatten… Fiskekort säljes på olika ställen i Frostviken eller via www.ifiske.se/fiske-frostviken.htm
När du vill prova din lycka i en pimpeltävling i mysig miljö? Också detta är möjligt i Frostviken. På påskafton, lördagen den 19 april, hålls den traditionella pimpeltävlingen på Jormsjön utanför Jormvattnets fiskecamp. För anmälning och priser se deras hemsida.
I Frostviken finns också möjligheten att delta i en skidtävling. Om du inte vill åka själv, vill du kanske heja på deltagarna i tävlingen! I år, lördagen den 22 mars, hålls nämligen den 73:e upplagan av Flyktningerennet. Flyktingloppet, Flyktningerennet på norska, är en skidtävling till minne om de norrmän som under andra världskriget, i gränsområdet i nordvästra Jämtland, flydde från Norge till Sverige. Loppet, som går från Nordli i Norge till Gäddede i Sverige och som i huvudsak följer den väg som flyktingar tog under kriget, hölls för första gången 1950. För mer information se: www.flyktningerennet.no
Vidare är det bra att komma ihåg:
På Jormvattnets fiskecamp är det sportlovscafé veckan tio. Loftet på campingen har öppet för fika, måndag till fredag, klockan 11 – 14. I Björkvatnnet är det välbesökt skotercafé vissa lördagar i mars och april: se annons på byns facebooksida, Björkvattnet.
När det gäller skidanläggingen i Stora Blåsjön är planeringen att skidbackarna öppnas under helgen veckan 6-7. Här går det också att hyra skidutrustning och snowboard. För aktuell information och öppettider, se:
www.blasjon.se
På hemsidan www.uppladdning.nu
kan man söka vilka offentliga elbilsladdare som finns i Frostviken. Det finns elbilsladdare bland annat på ICA Nära Gränsbua, på Pilgrimshotellet och på Camp Stora Blåsjön.
Text och foto: Adrie Meijer/A3jorm





