Odla vackra blommor och grönsaker till sommaren

Vårens intåg innebär odlingsförberedelser! Judith Jansen på Solskensfarmen delar med sig av sina bästa tips för lättodlade sommarblommor och grönsaker. Lär dig om rosenskära och vildmorot, samt hur du skapar en vacker potager fylld med liv och färg.

När våren nalkas är det dags att planera för sommarens odlingar. Här får du tips på tre lättodlade sommarblommor som låter dig njuta av vackra buketter hela sommaren. Dessa växter passar utmärkt för den något ovana odlaren, eftersom blommorna är lättodlade, snabbväxande och tåliga.
– För all odling är en bra jord en förutsättning för att lyckas, menar Judith. På Solskensfarmen odlas ekologiska växter utan kemiska bekämpningsmedel, med respekt för jorden och naturen.
Jord består av mullämnen och mineraler i olika proportioner, samt en hel värld av olika mikroorganismer. All jord går att förbättra med gödsel och lite arbete.
– Om du dessutom har gott om mask i din jord kan du skatta dig lycklig. Maskar är nämligen utmärkta trädgårdsmästare; de bryter ner växtmaterial, luckrar upp jorden, syresätter den med sitt grävande och gör den väl dränerad.
Jorden på Solskensfarmen gödslas med naturgödsel från ko, får eller höns. Gräsklipp är också mycket användbart. Ett sätt att ta hand om jorden är att så gröngödselväxter, till exempel honungsfacelia. Den blommar rikligt med blå blommor hela sommaren. På hösten myllas hela plantan ner, vilket ökar mullhalten, luckrar upp jorden och tillför näring. Dessutom älskas honungsfacelian av bin och fjärilar.
– Vill man kunna njuta av vackra buketter under sommaren kan man börja med att odla tre sorters blommor som tillsammans ger fina buketter, berättar Judith. Blommorna matchar varandra: den spretiga rosenskäran, den fluffiga vildmoroten och ringblommans aprikosa färg.
Rosenskäran är lättodlad och finns i en mängd olika varianter. De kan vara enkelblommiga eller dubbelblommiga, och de finns i många färger, från vit till rosa, vinröd och orange. Rosenskäran kan både frösås inomhus eller direkt på växtplatsen. Den blommar från midsommar fram till frosten kommer och ger massor av blommor. Den drar även till sig både bin och fjärilar.
Den andra blomman Judith tipsar om är vildmorot, även kallad blomstermorot.
– Den är kanske lite ovanlig hos oss, men väl värd att odla. Den blommar med stora klasar av blommor i vitt, rosa och purpur. Den är egentligen tvåårig, men blommar rikligt även det första året. Den kan övervintra, men det kan vara svårt på våra breddgrader. Förodlas för tidig blomning och drar till sig både bin och andra pollinatörer.
– Ingen sommar utan ringblommor! Den är lättodlad, växer snabbt och ger massor av blommor som älskas av pollinatörer. Vi är mest vana vid att se den i gula-orange färgtoner, men de aprikosa varianterna är helt fantastiska. Ringblomman är inte bara en utmärkt snittblomma, den är dessutom ätbar och det går att göra både läkande salva, te och örtolja av den. Ringblomman sås direkt på växtplatsen och kan sås både på friland och i olika typer av krukor.
Om man även vill odla något ätbart kan man anlägga en liten potager, vilket helt enkelt är en samplantering av blommor och grönsaker. Det är inte bara vackert; många växter trivs tillsammans och skapar en polykultur istället för monokultur.
Judith tipsar om att sätta exempelvis sallat (sallat är själva växten; när vi blandar den med olika ingredienser blir det sallad), spenat, pak choi och mangold. Dessa grönsaker trivs på den norra sidan av trädgården och kan sås i omgångar under hela sommaren.
Judith lyfter särskilt fram mangolden, en lite bortglömd grönsak som verkligen förtjänar att lyftas fram igen.
– Har man en mycket begränsad yta går det bra att odla grönsaker i kruka, säger Judith. Sätt tomater och gurka i krukor inomhus och flytta ut dem när värmen kommer. Det finns även många klättrande grönsaker som trivs i krukor.
Vi kommer att återvända till Solskensfarmen i kommande nummer för att lära oss mer om ekologisk odling, blommor och grönsaker. Till dess: planera, börja gräva, så frön och se fram emot sommaren och arbetet i trädgården!
Text: Britt-Inger Roos
Foto: Judith och Frans Jansen